Šarec: Hrvatska nema razloga za slavlje zbog odluke suda o nenadležnosti

31.01.2020.

10:15

Autor: I.D./I.Z./HINA

default error photo
To neće imati posljedice na službeno stajalište Slovenije prema kojoj je u smislu međunarodnog prava arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država i dalje na snazi i da je za obje strane provedba arbitražnog razgraničenja obvezujuća.
Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da Hrvatska nema razloga za slavlje nakon što se Sud EU-a u Luksemburgu proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

- Nije baš pravo vrijeme da u Hrvatskoj otvaraju šampanjac, morat će prije ili poslije shvatiti da trebaju poštovati arbitražnu presudu, kazao je Šarec u izjavi novinarima.

Prema njegovim riječima, Sud EU-a je doduše proglasio svoju nenadležnost, ne izjašnjavajući se o meritumu tužbe, ali je u obrazloženju odluke naveo kako arbitražu treba poštovati.

- Jasno je napisano da je arbitraža važeća i da treba poštovati međunarodno pravo, ustvrdio je Šarec dodajući da je stvar interpretacije kako će se odluka Suda u Luksemburgu doživljavati.
Plenković poziva Sloveniju na dijalog
Upitan je li možda podnošenje tužbe protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne presude, na što se odlučila prijašnja vlada Mire Cerara, bila pogreška, Šarec je rekao da je o tome teško suditi.

- Odluku o tužbi donijela je vlada na odlasku, pred kraj svog mandata, ali ova presuda ipak ponovo naglašava poštovanja međunarodnog prava, zato mislim da tužba nije bila pogreška, kazao je Šarec koji je u ponedjeljak podnio ostavku na svoju dužnost, čime je njemu i vladi prestao puni mandat i obavljaju tehničke poslove.

Mogućnosti Slovenije da preko suda utječe na implementaciju arbitražne presude o granici  i tako izvrši pritisak na Hrvatsku bitno su smanjene nakon današnje odluke suda EU-a, koji se u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske oko arbitraže proglasio nenadležnim, prve su ocjene slovenskih medija u petak.

Istodobno, oni upozoravaju da to neće imati posljedica na službeno stajalište Slovenije prema kojoj je u smislu međunarodnog prava arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država i dalje na snazi i da je za obje strane provedba arbitražnog razgraničenja obvezujuća.

- No istina je da će sada put prema implementaciji arbitražnog rješenja biti još teži nego do sada, navodi Slovenski radio.

Ministar vanjskih poslova Miro Cerar objavio je da "ponovno poziva Hrvatsku da počne s implementacijom arbitraže". 

- Bilateralni pregovori i ostale akrobacije za nas apsolutno nisu prihvatljivi, kazao je.

Kao predsjednik slovenske vlade čiji je mandat završen nakon parlamentarnih izbora 2018., Cerar je najupornije branio politiku sadašnje vlade Marjana Šareca, koja je od početka ovog tjedna u ostavci, da se s Hrvatskom može pregovarati samo o provedbi arbitražne presude, a ne o traženju bilateralnog obostrano prihvatljivog rješenja, kako je predlagala Hrvatska.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi u svom prvom komentaru presude da je to hladni tuš i razočaranje za slovensku politiku jer je ona očekivala da će se sud proglasiti nadležnim za spor.

- Sud je utvrdio kako arbitražna presuda nije bila implementirana, odnosno da granica nije bila određena, navodi list i dodaje da je to bilo i stajalište Hrvatske. S druge strane, slovenska politika, koja je Hrvatsku tužila zbog navodnih kršenja europskog prava, smatra kako je argumentacija o nenadležnosti suda za spor bila loše pravno utemeljena.

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Tom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja.

Hrvatska smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU-a, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije.

Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!