17:42 / 17.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Šarec i Plenković traže otvaranje pregovora sa Sj. Makedonijom

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: - / REUTERS

Slovenija i Hrvatska složne su oko pitanja da se Skoplju treba omogućiti početak dijaloga s Bruxellesom.
Slovenija i Hrvatska složne su oko pitanja da se Skoplju treba omogućiti početak dijaloga s Bruxellesom.

Prilikom dolaska na sastanak čelnika Europske unije, premijeru Andreju Plenkoviću postavljeno je novinarske pitanje u vezi s otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je stopirala Francuska, a mnogi smatraju vrlo nepravednim.

- Načelna pozicija Hrvatske je vrlo konkretna. Dajemo podršku oko otvaranja pregovora. Ovo je pitanje kredibiliteta cijeloga procesa. Nema promjene pravila "dok se utakmica igra", među ostalim ističe Plenković.

Šarec: Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja

- Ako danas iz Bruxellesa Sjeverna Makedonija ne dobije zeleno svjetlo, stvari bi mogle postati "nepredvidive", kazao je slovenski premijer Marjan Šarec pred početak sastanka na kojemu je jedna od tema i proširenje EU-a.

- Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja, a znamo inače da je pregovarački proces za ulazak u punopravno članstvo dug, vrlo dug i da se ništa ne događa preko noći, kazao je Šarec novinarima.

- Razumijem inače stajalište da je još mnogo toga nedorečenoga i da se proširenje EU-a u ovom trenutku možda nekome ne čini potrebnim, ali početak pregovora svakako ne znači kraj tog procesa, kazao je Šarec.

Dodaje da odgađanje početka pregovora mnogo toga stavlja na kocku, s obzirom na to da bi to bio značajan poticaj Sjevernoj Makedoniji, posebno s obzirom na burnu povijest i odnose na Balkanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!