19:53 / 12.09.2019.

Autor: HRT

Šarec kaže da ulazak Hrvatske u Schengen ne ovisi o Sloveniji

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da je mogući ulazak Hrvatske u Schengenski prostor ovisan u prvom redu o sigurnosnim kriterijima koje za to ona treba ispuniti, a ne od Slovenije.
Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da je mogući ulazak Hrvatske u Schengenski prostor ovisan u prvom redu o sigurnosnim kriterijima koje za to ona treba ispuniti, "a ne od Slovenije".

- Slovenija podupire ulazak RH u Schengen, ali...
- Božinović odbacio povezanost ulaska u Schengen s arbitražom 

-
Ulazak Hrvatske u Schengen ne ovisi o Sloveniji nego od evaluacijskog povjerenstva. Sigurnost je isključivi i glavni kriterij pri procjeni povjerenstva, rekao je Šarec za Slovenski radio.

- To ne ovisi o nama, no istina je da me brine sigurnosna situacija na granici Hrvatske sa Srbijom i BiH, kazao je i dodao da bi Hrvatska trebala bolje štititi vanjsku granicu Europske unije, kako preko njenog teritorija u Sloveniju i sadašnji Schengenski prostor ne bi dolazili ilegalni migranti.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na pitanje hoće li Slovenija nakon što Hrvatska ispuni tehničke kriterije za ulazak u Schengenski prostor politički blokirati njen ulazak zbog arbitražnog spora Šarec je rekao da je o tome u ovom trenutku nemoguće govoriti. Ponovio je kako je sigurnosni kriterij bitan za ulazak u Schengenski prostor iako je - kako je dodao čuvanje Schengenske vanjske granice koji Slovenija "dobro obavlja" za nju zahtjevan i težak zadatak.

Na pitanje o svom posjetu Moskvi ovih dana i razgovorima sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedjevim kazao je da je on u prvom redu bio fokusiran na gospodarska pitanja, među ostalim i na pitanje prijenosa Mercatora na novu Fortenova grupu.

- Ključno je za nas da slovenski dobavljači Mercatora i u novom sistemu ostanu važni kao i do sada, kazao je Šarec.

Što se tiče medijskih kritika o navodnoj neizbalansiranosti međunarodne pozicije Slovenije i njenoj sklonosti prema Rusiji, Šarec je kazao da Slovenija ne vodi niti prorusku niti proameričku nego proeuropsku i proslovensku politiku i da u gospodarskim odnosima s Rusijim brani svoje nacionalne interese, onako kako to rade i zapadnoeuropske države, pa i SAD, dodao je Šarec.

Njegova je vlada na redovnoj sjednici razmatrala i pitanja svog rada povodom prve obljetnice djelovanja. U izjavi je nakon sjednice stoji među ostalim da se Slovenija u međunarodnim okvirima sve odlučnije pozicionira kao zagovornica vladavine prava i multilateralizma.

- Prepoznatljivosti Slovenije jamačno će doprinijeti predsjedavanje Slovenije Vijeću EU-a u drugoj polovici 2021. na što se intenzivno pripremamo. Dosljednim provođenjem arbitražnoga sporazuma naglasili smo našu privrženost vladavini prava. To očekujemo i od naših susjeda i  partnera u Europskoj uniji, stoji u izjavi slovenske vlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!