19:06 / 04.12.2019.

Autor: HRT

Sassoli ekskluzivno za HRT: EU treba postati vodeća sila u borbi za klimatske promjene

-

-

Foto: - / -

Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje s prvim danom 2020. sutra će se u Zagrebu održati sastanak hrvatske Vlade i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta.
Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje s prvim danom 2020., sutra će se u Zagrebu održati sastanak hrvatske Vlade i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta. Tim povodom u Zagreb dolazi i novi predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli koji je dao ekskluzivni intervju za HRT.

David Sassoli
istaknuo je kako je ovo vrlo važno predsjedanje. To je početak europske legislative nakon osnivanja Komisije.

- I stoga će hrvatsko predsjedništvo dočekati važna pitanja. Posebice jedno, višegodišnji financijski okvir proračuna EU-a. Koji bi mogao pridonijeti uspjehu legislative i koji bi prije svega našim građanima i državama omogućio mogućnost razvoja, smatra Sassoli.

Sassoli kaže kako EU treba rasti i postati vodeća sila u borbi za klimatske promjene. Europska unija treba ojačati svoj socijalni model. Moramo pokrenuti veliki proces digitalizacije.

- I stoga će hrvatsko predsjedništvo imati veliku odgovornost u pokretanju ove važne faze za Europsku uniju. U migracijskoj politici moramo inzistirati na reformi Dublinske uredbe. To je ključna točka koja bi EU-u omogućila politiku o imigraciji, ističe Sassoli.

Poziva vlade da obrate pozornost na odluke Parlamenta, a to su u osnovi, odluke građana.

- Kad bismo proširili koncepciju solidarnosti, možda bismo se bolje razumjeli, mi iz sjevernih i južnih zemalja. Između zemalja istoka i zapada. Vjerujem da je to vrlo važno, objašnjava Sassoli.

Sassoli smatra kako je potrebno ojačati Uniju. U ovome slučaju koncepcija solidarnosti treba biti što šira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!