17:53 / 06.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Sastanak Corepera otkazan zbog koronavirusa

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: - / REUTERS

Sastanak Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici zemalja članica EU-a a koji je bio zakazan za petak popodne, otkazan je.
Sastanak Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici zemalja članica EU-a a koji je bio zakazan za petak popodne, otkazan je nakon što je potvrđeno da je jedna osoba koja je sudjelovala na sastanku u ponedjeljak pozitivna na koronavirus.

Stalna predstavnica RH pri Europskoj uniji Irena Andrassy, koja predsjedava Coreperom, bila je u kontaktu u Vijeću s osobom za koju je potvrđeno da ima koronavirus te je stoga počela slijediti protokol i iz opreza je u samoizolaciji.

Prema internoj diplomatskoj poruci, viši menadžer u Tajništvu Vijeća EU-a sudjelovao je na sastanku Corepera u ponedjeljak, a u petak je javio da je na testiranju na koronavirus bio pozitivan. Stoga su u Vijeću pokrenuli postupak identificiranja svih osoba s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu te su zapečećene sve prostorije u kojima je boravio. Te će prostorije biti temeljito dezinficirane.

Svim osobama koje su bile na sastanku Corepera u ponedjeljak, a koje su bile s njim u bližem kontaktu savjetovano je da odu kući i da se konzultiraju s liječnikom. Svi koji su bili u bliskom kontaktu trebaju ostati kod kuće 14 dana, računajući od 2. ožujka kada je održan sastanak.

Pod bliskim kontaktom smatra se boravak u blizini zaražene osobe na razdaljini manjoj od dva metra, najmanje 15 minuta. S druge strane, oni koji nisu imali direktan kontakt sa zaraženom osobom, nego samo posredno preko osobe koja je bila u bliskom kontaktu s tom osobom, ne moraju se brinuti i ići u samoizolaciju čak i ako su bili na razdaljini manjoj od dva metra i dulje od 15 minuta, navodi se u toj diplomatskoj poruci.

I hrvatska veleposlanica Andrassy spada u osobe koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i stoga će u preventivno ostati kod kuće 14 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!