07:33 / 26.02.2021.

Autor: HRT/V.G.

EU i NATO pozdravljaju najave SAD-a o obnovi transatlantskog savezništva

Charles Michel i Ursula von der Leyen

Charles Michel i Ursula von der Leyen

Foto: Olivier Hoslet / Reuters

Nova američka adminstracija predsjednika Joea Bidena predstavlja priliku za obnovu i jačanje transatlantskog partnerstva i suradnje između NATO-a i Europske unije, istaknuli su u petak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO je imao i ima ključnu ulogu u povezivanju Amerike i Europe. Dijelimo iste demokratske vrijednosti, imamo zajedničke strateške interese i potpuno sam uvjeren da nova Bidenova administracija nudi jedinstvenu prigodu za obnovu transatlantskog saveza između Europe i Sjedinjenih Država, rekao je Michel prije početka virtualnog samita čelnika EU-a, na koji je pozvan i glavni tajnik NATO-a.

Drugi dan virtualnog sastanka na vrhu EU-a posvećen je sigurnosnim i obrambenim pitanjima te odnosima s južnim susjedima.

Stoltenberg je istaknuo da se nijedna zemlja niti jedan kontinent ne mogu sami nositi s novim izazovima poput hibridnih prijetnji, sofisticiranih kibernetičkih napada, agresivnog ponašanja Rusije, rasta Kine i sigurnosnih implikacija klimatskih promjena.

- To ne mogu same ni Amerika ni Europa i stoga pozdravljamo snažnu poruku Bidenove administracije za jačanje savezništva i transatlantskih veza, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što su NATO i EU prošle godine podigli suradnju na dosad nezabilježenu razinu te da se veseli nastavku suradnje u jačanju otpornosti na brojne izazove, na stabiliziranju zapadnog Balkana, pitanju migracija u Egejskom moru.

Michel je rekao da NATO i EU imaju zajedničke prioritete, žele više stabilnosti i predvidivosti u svojem neposrednom susjedstvu te su spremni razgovarati o instrumentima koje će koristiti da bi postigle te ciljeve.

- Snažno partnerstvo zahtijeva snažne partnere i uvjeren sam da jača Europska unija znači i jači NATO, rekao je Michel.

Čelnici EU-a na kraja današnjeg sastanka trebali bi usvojiti zajedničku izjavu u kojoj će istaknuti da EU mora preuzeti veću odgovornost za svoju sigurnost u suočavanju s globalnim izazovima.

Čelnici EU-a o ubrzanju procesa cijepljenja

Europski čelnici na jučerašnjem sastanku zaključili su da je epidemiološka situacija u većini zemalja i dalje vrlo ozbiljna, bez obzira na to što so brojke novooboljelih u padu. Posebno zabrinjava pojava novih sojeva virusa i prijetnja da se neki od njih puno brže šire i da su otporniji na cjepiva. Lideri strahuju da bi to moglo dovesti do treće vala pandemije te stoga traže da se ubrza cijepljenje i poveća proizvodnja cjepiva, te da restriktivne mjere i dalje ostanu na snazi, izvijestila je Jasno Paro iz Bruxellesa za podnevni Dnevnik HTV-a.


- Sada je naš prioritet ubrzati proizvodnju i isporuku cjepiva te cijepljenje diljem Europske unije, poručio je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

- Sjedinjene Američke Države ne izvoze cjepiva, Velika Britanija vrlo malo, dok se u Europskoj uniji cjepivo proizvodi i za druge dijelove svijeta: Latinsku Ameriku, Singapur, Kanadu te još neke zemlje. To je u redu ako tvrtke ispune ono što su obećale, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka

- Uz pomoć Europske komisije, članice su dogovorile koji su podaci potrebni za potvrdu o cijepljenju u medicinske svrhe. Vrlo je jednostavno, sadržavat će informacije o vrsti cjepiva, jedinstveni identifikator poput koda IBAN i osnovne podatke. Sada to članice moraju primijeniti u vlastitim zdravstvenim sustavima, a za sve će biti potrebno oko tri mjeseca, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!