Milanović u službenom posjetu Italiji

22.10.2021.

10:00

Autor: M.M./M.Š./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sastanak Mattarelle i Milanovića u Rimu

Sastanak Mattarelle i Milanovića u Rimu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na poziv talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle, predsjednik Zoran Milanović u službenom je posjetu Italiji. 

Sergio Mattarella je svečano dočekao Zorana Milanovića ispred Quirinalea, povijesne palače iz 16. stoljeća na najvišem od sedam drevnih rimskih brežuljaka u kojoj se nalazi službena rezidencija talijanskog predsjednika.

Palaču je naručio papa Grgur XIII. 1583. godine kao papinsku ljetnu rezidenciju, a u njoj su dosad, osim 30 papa, stolovala četiri talijanska kralja i 12 predsjednika.

HRT-ov novinar Gordan Žvanović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su dvojica čelnika razgovarali o bilateralnim odnosima, pogotovo o odnosima na području Jadranskog mora koja uključuju jačanje prometne povezanosti, plavog gospodarstva, zaštitu Jadrana i jasno definiranje granica. Razmatrali su i mogućnosti za dalje jačanje gospodarske suradnje. 

Na dnevnom redu, kako je rekao, bile su i europske teme - situacija na jugoistoku Europe - potpore europskoj perspektivi zemalja u regiji. I Italija i Hrvatska podržavaju proširenje EU-a, a predsjednik Milanović je istaknuo da je taj proces potrebno ubrzati.

Bilo je riječi i o položaju manjina u obje zemlje. Mattarella je izrazio zadovoljstvo položajem Talijana u Hrvatskoj, a hrvatski predsjednik rekao je da u tom području možemo biti primjer drugim zemljama kako u Europi, tako i u svijetu.

video thumb

- Odnosi Italije i Hrvatske su dobri i pomalo dosadni. To je super, rekao je predsjednik Milanović. Razgovarali smo o euru i što je značio za Italiju. Dobro, ali i loše jer je konkurentnost tu dobila udarac. Hrvatska ekonomija je drugačija, bazirana više na uslugama turizmu, što s jedne strane može biti izazov, a s druge strane dobro jer ta vrsta izvozne ovisnosti je takva da ti gosti dolaze doma, rekao je.

Mattarella (80) je u službenom posjetu Hrvatskoj bio u travnju 2015., tri mjeseca nakon što je u parlamentu izabran za 12. predsjednika Talijanske Republike na sedmogodišnji mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!