19:36 / 10.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Sastanak o Iranu: EU ne želi američkim putem

-

-

Foto: - / -

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije na hitno sazvanom sastanku u Bruxellesu raspravljali su o krizi na Bliskom istoku.
Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije na hitno sazvanom sastanku u Bruxellesu raspravljali su o krizi na Bliskom istoku koja je eskalirala nakon ubojstva iranskog zapovjednika Sulejmanija i rušenja ukrajinskog zrakoplova. Na sastanku su sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a i šef misije UN-a u Libiji Ghassan Salame.

Zajedničko mišljenje mnogih europskih ministara je da je pad ukrajinskog zrakoplova i sve ozbiljnije procjene da ga je srušila iranska protuzračna obrana - dovele do ratničke atmosfere na Bliskom istoku. Većina ministara poziva na žurniju i što neovisniju istragu da se otkrije što se zapravo dogodilo.

Bruxelles, za razliku od Washingtona još ne spominje dodatne sankcije Iranu. To će ovisiti o rezulatima istrage i suradnji Irana. Također svi su ministri osudili iranski napad na vojnu bazu u Iraku, ali za Europu je najvažnije sačuvati iranski nuklearni sporazum. Ne žele krenuti američkim putem, žele sačuvati taj nuklearni sporazum, jer je to jedini kanal koji povezuje EU, Rusiju i Kinu i jedini mehanizam za sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja, javlja naša dopisnica Jasna ParoSlovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izjavio je da nuklearni sporazum s Iranom nije mrtav i da će se na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a razgovorati o tome kako vratiti Iran natrag da poštuje sporazum nakon što je Teheran objavio da će odustati od ograničenja obogaćivanja urana. Vrlo oštru izjavo o Iranu dao je nizozemski ministar Stef Blok: "Iran ima negativnu ulogu u regiji i za sigurnost cijele regije. Podržava terorističke skupine. Nuklearno oružje je velika opasnost. Vrlo je vjerojatno da je ukrajinski zrakoplov srušen iranskom raketom. Važno je utvrditi što se točno dogodilo, a naš će sljedeći korak ovisiti o tome i o reakciji Irana", rekao je.

Belgijski ministar vanjskih poslova Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izjavio je da nuklearni sporazum s Iranom nije mrtav i da će se na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a razgovorati o tome kako vratiti Iran natrag da poštuje sporazum nakon što je Teheran objavio da će odustati od ograničenja obogaćivanja urana. Vrlo oštru izjavo o Iranu dao je nizozemski ministar Stef Blok: "Iran ima negativnu ulogu u regiji i za sigurnost cijele regije. Podržava terorističke skupine. Nuklearno oružje je velika opasnost. Vrlo je vjerojatno da je ukrajinski zrakoplov srušen iranskom raketom. Važno je utvrditi što se točno dogodilo, a naš će sljedeći korak ovisiti o tome i o reakciji Irana", rekao je. Belgijski ministar vanjskih poslova Philippe Goffin izvjestio je da je SAD aktivirao pravo na samoobranu, prema članku 51 Povelje UN-a i pozvao na "transatlantsku solidarnost". Luksemburški ministar Jean Asselborn rekao je da je pad ukrajinskog zrakoplova "nesretni slučaj koji je rezultat nervoze". Dodao je da treba utvrditi činjenice i  da ne treba upirati prstom ni u koga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!