17:43 / 04.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Sastavljena nova talijanska vlada

Talijanski premijer Giuseppe Conte (foto: REUTERS/Remo Casilli)

Talijanski premijer Giuseppe Conte (foto: REUTERS/Remo Casilli)

Foto: - / REUTERS

Pokret pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su u utorak i zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad vlade.
Talijanski premijer Giuseppe Conte predstavio je u srijedu svoju novu vladu sastavljenu iz dvije protivničke političke stranke i od te neuobičajene koalicije očekuje se da poboljša odnose s Europskom unijom i zauzme blaže stajalište prema imigraciji.

- Talijanske stranke dogovorile program nove vlade

Ministri predloženi uglavnom iz protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD, lijevi centar) prisegnut će na dužnost u četvrtak pred predsjednikom Talijanske Republike Sergiom Mattarellom.

Nova vlada dogovorena je nakon mjesec dana političkih previranja izazvanih neočekivanim raspadom vladajuće koalicije na inicijativu krajnje desne stranke Lige, točnije njezina čelnika Mattea Salvinija koji je ocijenio da vlada ne funkcionira i zatražio prijevremene izbore u nadi da će na valu svoje velike popularnosti u javnosti postati premijerom.

Taj kockarski potez Salviniju se obio o glavu i potaknuo do jučer zaklete neprijatelje, populistički M5S i demokrate da sastave koaliciju od koje se očekuje da ublaži Salvinijev oštar stav prema europskim proračunskim pravilima, koja on smatra krivima za loše stanje talijanskog gospodarstva, te njegovo odlučno suzbijanje imigracije iz Afrike.

Na ključnu dužnost ministra gospodarstva predložen je Roberto Gualtieri, član PD-a koji je sada predsjednik povjerenstva za gospodarska pitanja u Europskom parlamentu i bio je važan za pregovore iz 2018. o ublažavanju propisa EU o državnoj pomoći posrnulim bankama.

Dužnost šefa diplomacije preuzima predsjednik stranke M5S Luigi di Maio, koji je bio potpredsjednik vlade te ministar za industriju i rad u prethodnoj vladi. Za ministra vanjskih poslova Di Maio je predložen unatoč tome što nema iskustva u međunarodnoj diplomaciji.

Ministarstvo unutarnjih poslova koje je vodio Salvini oštrom protumigrantskom politikom preuzima, prema Conteovu prijedlogu, nestranačka osoba, Luciana Lamorgese.

Nastojeći ojačati tanku većinu u gornjem domu, Senatu, Giuseppe Conte je u kabinet uključio i Roberta Speranzu, povjerivši mu ministarstvo zdravstva. Speranza je istaknuti član ljevičarske stranke LEU, što znači da ta stranka postaje dio koalicije.

Nakon prisege novih ministara, Conte će morati dobiti povjerenje oba doma parlamenta da bi vlada mogla preuzeti dužnost.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella (foto: Francesco Ammendola/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella (foto: Francesco Ammendola/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!