Sattler: EU očekuje što brži dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH

04.04.2023.

15:28

Autor: Hina/HRT/R.S.

Johann Sattler

Johann Sattler

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska unija očekuje što brži dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH kako bi s izabranim dužnosnicima te zemlje započela dijalog na najvišoj razini o provedbi očekivanih reformi, kazao je u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.


- Nestrpljivi smo vidjeti i konačni korak odnosno uspostavu vlade Federacije BiH, kazao je Sattler aludirajući na očekivanja da se ovog tjedna formira nova entitetska vlada: Time bi se potvrdilo funkcioniranje koalicijskog sporazuma kojega su ranije potpisali HDZ BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om te na temelju toga sudjeluju u vlasti na državnoj razini.

Uspostava vlade Federacije BiH kasni jer proces blokira Stranka demokratske akcije (SDA), čiji dopredsjednik entiteta Refik Lendo odbija dati svoj potpis na odluku o imenovanju premijera i ministara koju je prošlog tjedna donijela predsjednica Lidija Bradara.

Čim nova vlada Federacije bude formirana, najavio je Sattler, vrlo brzo, vjerojatno u svibnju, u Sarajevu bi se trebao održati politički forum na kojemu bi sudjelovali najviši dužnosnici BiH i EU, koju će predstavljati visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

Šef Delegacije EU kazao je kako uz to idu očekivanja da će nove vlasti u BiH ubrzano provoditi odavno definirane reforme, a prvi "paket" morao bi biti kompletiran do početka ljeta.

Status kandidata za članstvo u EU


Europska je komisija još 2019. definirala 14 reformskih prioriteta za BiH, a oni su ostali na snazi i nakon što je ta zemlja u prosincu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uvjeravala je u petak novinare kako su nove vlasti na državnoj razini potpuno spremne i opredijeljene provoditi reforme, posebice stoga što Unija poduzima korake kako bi već sada konkretno pomogla BiH.

U narednim bi danima tako trebala postati operativna financijska potpora od 70 milijuna eura što ih je Europska komisija osigurala kao hitnu pomoć najsiromašnijim kućanstvima u BiH te malim gospodarstvenicima kao i javnim ustanovama radi suočavanja s rastom troškova života.

Dio je to paketa vrijednog milijardu eura, namijenjenog cijeloj regiji, kojega je Europska komisija odobrila kako bi državama zapadnog Balkana pomogla u borbi s problemima prouzročenim inflacijom potaknutom ratom u Ukrajini.

Pomoć u iznosu od 50 milijuna eura za pokrivanje dijela troškova energenata će dobiti 170 tisuća najsiromašnijih obitelji u BiH, a poduzetnici i javne ustanove će moći računati na po 10 milijuna eura potpore energetskoj učinkovitosti.

- To je prvi put da BiH od EU dobiva izravnu potporu svom proračunu, istaknuo je Sattler dodajući kako vlasti u BiH sada moraju pokazati da su u stanju odgovorno upravljati doniranim sredstvima jer će o tome ovisiti buduća financijska potpora iz Bruxellesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!