Scholz: EU treba snažnije geopoitički djelovati

17.07.2022.

18:59

Autor: Hina/HRT

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz zagovara snažniju i "geopolitičku" Europsku uniju u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu .

U komentaru za list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljenom u nedjelju, njemački čelnik pozvao je Uniju da zbije redove na svim područjima na kojima su države članice dosad bile podijeljene, od migracijske politike do razvoja zajedničke europske obrane.

- Kako bi se to postiglo, njegova vlada dat će konkretne prijedloge "u idućim mjesecima", rekao je Scholz.

Po riječima njemačkog čelnika, EU je "živuća antiteza imperijalizmu i autokraciji", zbog čega predstavlja smetnju za vladare poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Trajno nejedinstvo, trajno neslaganje među državama članicama nas slabi", upozorio je Scholz. "Zato je jedinstvo najvažniji odgovor Europe na nova vremena: Jedinstvo. Apsolutno ga moramo održati i moramo ga produbiti, rekao je.

Kancelar je pozvao i na prestanak "sebičnih blokada europskih odluka od strane pojedinih država članica".

- EU si, primjerice, u vanjskoj politici jednostavno više ne može priuštiti nacionalna veta ako želi da ga shvate ozbiljno u svijetu konkurentskih supersila, rekao je Scholz.

- EU se u međuvremenu i razvija i širi. Europska unija privlačnija je nego ikada, otvara se novim članicama i istodobno će se reformirati, napomenuo je njemački kancelar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!