12:35 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Scholz u Bundestagu: Smjernice vlade - pandemija, migracije, europska pitanja

Olaf Scholz govori u Bundestagu

Olaf Scholz govori u Bundestagu

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u svom je prvom predstavljanju smjernica nove vlade u Bundestagu najavio čvrstu politiku u borbi protiv pandemije COVID-a te najavio olakšanu migraciju i bolju koordinaciju europskih političkih pitanja s Francuskom.

Smjernice vlade - pandemija, migracije, europska pitanja

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo prevladali pandemiju i tu za saveznu vladu neće biti crvenih linija, rekao je Scholz koji je prošlog tjedna glasovima zastupnika socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade izabran za kancelara.

Najavio je da će vlada povući svaku raspoloživu polugu kako bi se Njemačka vratila starom životu.

- Odlučno ćemo se boriti protiv pandemije i pobijedit ćemo, rekao je Scholz u svom prvom izvješću o politici nove vlade pred Bundestagom.

Protivnici mjera ekstremna manjina

Još jednom je građane pozvao da se cijepe protiv COVID-a i oštro kritizirao protivnike cijepljenja i mjera protiv pandemije zbog sve veće spremnosti na upotrebu nasilja.

Jedna mala ekstremistička manjina u našoj zemlji svjesno se ogradila od našeg društva, naše demokracije, našeg zajedništva i države, rekao je Scholz.

Novi njemački kancelar objasnio je da savezna vlada ima poštovanja prema ozbiljnoj kritici i traži dijalog, ali da neće popustiti pred ekstremistima.

Treba biti jasno da si nećemo dopustiti da jedna brojčano vrlo mala razularena skupina ekstremista cijelom društvu pokušava nametnuti svoju volju, zaključio je Scholz.

Dvadeset godina napretka

Predstavljajući program vlade Scholz je rekao da će sljedećih 20 godina biti godine napretka, i to tehničkog, socijalnog, društvenog i kulturnog.

Put napretka, obnove i transformacije savezna će vlada konzekventno provoditi na svim razinama, rekao je Scholz te naglasio kako pritom neće biti gubitnika u tom procesu.

Među glavne konkretne ciljeve nove vlade Scholz ubraja intenzivniju stanogradnju, podizanje minimalne satnice na 12 eura te transformaciju transporta s naglaskom na pojačanoj upotrebi željeznice.

Scholz: Mi smo zemlja imigracije


Scholz je rekao da će njegova vlada olakšati uvjete dolaska stranim radnicima u Njemačku i njihovu integraciju te da će se boriti protiv nasilnog ekstremizma koji je najveća prijetnja demokraciji u zemlji.

- Mi smo zemlja imigracije... ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju, rekao je u prvom velikom govoru u parlamentu otkako je preuzeo dužnost prošli tjedan.

Nova vlada, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, planira olakšati dobivanje njemačkog državljanstva kao i višestrukih državljanstava.

Olaf Scholz također je obećao borbu protiv ekstremizma, dezinformacija i apsurdnih teorija.

- Danas u Njemačkoj postoji nijekanje realnosti, postoje apsurdne teorije urote, namjerne dezinformacije i nasilni ekstremizam, rekao je Scholz, obećavši odgovor uz korištenje svih sredstava koje demokratska država ima na raspolaganju.

- Budimo jasni: ekstremistička manjina u našoj zemlji okrenula se od našeg društva, od naše demokracije, od naše zajednice i naše države, a ne samo od znanosti i razuma, rekao je Scholz koji je na mjestu kancelara zamijenio Angelu Merkel.

Scholz je također rekao da je uspješna Europska unija prvi nacionalni njemački prioritet, te upozorio da se ne smije dopustiti da sporovi među zemljama članicama zaprijete tom političkom i monetarnom projektu.

Govoreći o Rusiji i Ukrajini, naglasio je da će bilo kakvo rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta imati visoku cijenu.

- Promatramo s velikom zabrinutošću stanje na rusko-ukrajinskoj granici, rekao je Scholz pred Bundestagom, donjim domom njemačkog parlamenta.

- Svako kršenje teritorijalnog integriteta imat će visoku cijenu i govorit ćemo jednim glasom ovdje, s našim europskim partnerima i transatlantskim saveznicima, rekao je, dodajući da i dalje želi dijalog s Rusijom.

Zapad trenutačno sumnjiči Rusiju da priprema novu invaziju na Ukrajinu i gomila snage na zajedničkoj granici. Kremlj odbija te optužbe i tvrdi naprotiv da NATO ugrožava Rusiju naoružavajući Kijev i raspoređujući sve više zračnih i pomorskih snaga na području Crnog mora.

Predstavnik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Duerr rekao je kako koalicijska vlada želi Njemačku u nastupajućim godinama učiniti modernom useljeničkom zemljom.

Unija CDU/CSU je godinama sprječavala modernu i ideologije lišenu useljeničku politiku. Mi ćemo ispraviti ovu povijesnu grešku, rekao je predsjednik zastupničkog kluba FDP-a.

Uključiti i istočne susjede

Na vanjskopolitičkom planu Scholz je najavio visok stupanj koordinacije s Francuskom glede politike EU.

Njemačka vlada neće poduzimati nikakve inicijative na polju europske politike a da se prije toga ne konzultiramo s našim francuskim prijateljima, rekao je Scholz.

On je istodobno rekao kako sudbina Europe neće biti odlučivanja u Berlinu i Parizu, nego i u ostalim članicama Europske unije, posebice onih na istoku.

Pogotovo je na Njemačkoj velika odgovornost kad je u pitanju uključenje naših istočnih susjeda u donošenje odluka, rekao je Scholz.

Kritika useljeničke politike

Predvodnik najvećeg oporbenog zastupničkog kluba u Bundestagu, demokršćanske Unije CDU/CSU, Ralph Brinkhaus, ponudio je novoj vladi suradnju na važnim pitanjima poput borbe protiv pandemije, ali je istodobno žestoko kritizirao useljeničku politiku nove vlade.

Vi želite otvorenije granice, brži pristup socijalnom sustavu, našem zdravstvenom sustavu, a prije svega kroz promjenu dosadašnjih političkih smjernica želite brže legalizirati ilegalnu migraciju. Ja to smatram opasnom mješavinom, rekao je Brinkhaus.

I Alice Weidel, predstavnica oporbene desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) je vladajućoj tzv. semafor koaliciji (nazvanoj tako po bojama stranaka) predbacila katastrofalni početak i podjelu društva, a posebice je kritizirala useljeničku politiku.

Vi još više nego prethodna vlada širom otvarate vrata za useljavanje u naš socijalni sustav, rekla je Weidel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!