Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove poput hladnoratovskih

05.12.2022.

10:53

Autor: HRT/V.G./Hina

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Michele Tantussi / PIXSELL

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u ponedjeljak u članku za Foreign Affairs kako treba spriječiti stvaranje blokovske podjele kao u Hladnom ratu, dok je apelirao na izgradnju novih partnerstva.


Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz.

- To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava - pragmatično i bez ideoloških naočala, dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, pri čemu je potrebno jače europsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta prijetnja.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske prijetnje napada na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Europe i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama diljem svijeta, napisao je njemački kancelar.

- Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti kakvog očekuju naši saveznici, graditelj mostova unutar Europske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema, napisao je Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!