Scholz: Nije istina da Njemačka ne isporučuje oružje Ukrajini

21:51 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je iznova branio, u razgovoru s predstavnicima stranih medija akreditiranih u Berlinu, politiku Njemačke prema Ukrajini i pritom je odbacio optužbe o nedovoljnoj pomoći Njemačke u oružju.

- Njemačka je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu promijenila svoju doktrinu i započela isporučivati oružje Ukrajini, rekao je Olaf Scholz u razgovoru s predstavnicima medija akreditiranih u Berlinu.


On je ukazao na to da Njemačka isporučuje protuzračne rakete i protuzračne tenkove tipa Gepard koji bi trebali poslužiti u protuzračnoj obrani Kijeva i Odese.


Na temu ovisnosti Njemačke o energentima iz Rusije Scholz je rekao da Njemačka nije ovisnija o energentima više od drugih europskih zemalja. 


Odmah nakon dolaska na vlast i prije ruskog napada na Ukrajinu on i njegova vlada počeli su pripreme za osamostaljenje od ruskih energenata, rekao je.


Najavio je da bi dva LNG terminala, koji su dio strategije smanjenja ovisnosti Njemačke o ruskom plinu, trebali biti pušteni u pogon već početkom sljedeće godine.


Scholz je istodobno opovrgnuo napise po kojima bi Njemačka mogla odustati od zatvaranja nuklearnih elektrana.


- Oni koji se za tako nešto zalažu moraju biti svjesni toga da se većina štapina uranija uvozi iz Rusije što je također put u novu ovisnost, rekao je Olaf Scholz.


Prema tradiciji, predsjednik njemačke vlade godišnje jednom ekskluzivno odgovara na pitanja članova Udruge stranih medija (VAP) sa sjedištem u Berlinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!