Scholz podupire članstvo Hrvatske u Schengenu

29.08.2022.

13:25

Autor: Hina/HRT

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: David W Cerny / REUTERS

Članice Europske unije Hrvatska, Rumunjska i Bugarska ispunjavaju uvjete da uđu u Schengen i Njemačka će raditi na tome da postanu punopravne članice tog područja bez granica, rekao je u ponedjeljak u Pragu njemački kancelar Olaf Scholz, prenose agencije.

- Schengen je jedno od najvećih postignuća Europske unije i trebali bismo ga zaštititi i razvijati. To znači, uzgred, zatvoriti preostale praznine, rekao je Scholz u svom govoru pod naslovom "Europa je naša budućnost" na Karlovom sveučilištu.


- Hrvatska, Rumunjska i Bugarska ispunjavaju sve tehničke uvjete za punopravno članstvo. Radit ću na tome da postanu punopravne članice, dodao je Scholz, koji boravi u jednodnevnom posjetu Češkoj, trenutnoj predsjedateljici EU-a.


Scholz je također rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku obrani Ukrajine koliko god bude potrebno, a Kijevu će sljedećih tjedana poslati najsuvremenije oružje. Osim slanja napredne protuzračne obrane, radarskih sustava ili bespilotnih letjelica, Njemačka bi mogla preuzeti posebnu odgovornost u smislu izgradnje topničkih i protuzračnih obrambenih kapaciteta Ukrajine, rekao je Scholz.


Govoreći o širenju Europske unije, Scholz je istaknuo predanost Njemačke proširenju, dodajući da bi se bloku trebale pridružiti zemlje zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, a s vremenom i Gruzija. Također je naglasio da se zauzima za uvođenje većinskog glasanja u Europskoj uniji u temama vanjske politike i porezne politike kako bi se spriječilo da blok bude paraliziran vetom pojedinih država, osobito u svjetlu širenja na nove članice.


- U toj proširenoj Uniji, razlike među državama članicama će rasti što se tiče političkih interesa, ekonomske moći i sustava socijalne sigurnosti, rekao je Scholz, prenosi Reuters. 


- Tamo gdje je danas potrebna jednoglasna odluka, rizik da će pojedina zemlja upotrijebiti svoj veto i spriječiti sve ostale da napreduju, raste sa svakom dodatnom državom članicom.


- Stoga sam predložio postupni prijelaz na većinsko glasovanje u zajedničkoj vanjskoj politici, ali i u drugim područjima, poput porezne politike dobro znajući da bi to također imalo posljedice za Njemačku, dodao je.


Većinsko glasovanje moglo bi započeti u područjima "u kojima je posebno važno da govorimo jednim glasom", kao što je politika sankcija ili pitanja koja se odnose na ljudska prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!