Scholz zajamčio podršku Finskoj i Švedskoj u slučaju odluke o ulasku u NATO

03.05.2022.

14:28

Autor: V.K./HRT/Hina

 Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz zajamčio je u utorak Finskoj i Švedskoj njemačku podršku u slučaju da se ove zemlje odluče zatražiti pristup NATO-u.


- Za nas je potpuno jasno: u slučaju da se Finska i Švedska odluče pristupiti NATO-u, mogu računati s našom podrškom, rekao je Olaf Scholz tijekom sastanka vlade u dvorcu Meseberg pored Berlina na koji su pozvane i premijerke Finske i Švedske Sanna Marin i Magdalena Andersson.

Scholz je dodao da odluku o tomu žele li pristupiti Atlantskom savezu Finska i Švedska "moraju donijeti same".

Njemački kancelar je dodao da kako "neovisno o odluci o članstvu u NATO-u" Finska i Švedska mogu računati na punu podršku Njemačke.

Marin i Andersson na poziv njemačke vlade sudjeluju na redovnom sastanku kabineta koji se povremeno održava u vladinoj rezidenciji dvorcu Meseberg sjeverno od Berlina.

Finska i Švedska nakon napada Rusije na Ukrajinu pojačano razmatraju ulazak u NATO.

- Napad na Ukrajinu je snažno promijenio naše sigurnosno okružje, rekla je finska premijerka Marin u Mesebergu.

Švedska premijerka Andersson je najavila da će njezina vlada 13. ovog mjeseca predstaviti sigurnosnu analizu na temelju koje će se voditi javna rasprava o eventualnom ulasku u NATO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!