Sedam njemačkih zračnih luka u zastoju zbog štrajka radnika

17.02.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Hina/HRT

Zrakoplov

Zrakoplov

Foto: ilustracija / Pixabay

Njemački sindikat Verdi pokrenuo je, potaknut sporovima oko plaća, 24-satni štrajk u sedam zračnih luka kasno u četvrtak, što izaziva novi putnički kaos u njemačkom zračnom putničkom prometu.

Udruga zračnih luka rekla je da će oko 295.000 putnika biti pogođeno otkazivanjem oko 2340 letova u zračnim lukama Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München i Stuttgart.

Verdi je pozvao zaposlenike na štrajk u isto vrijeme kako bi povećali pritisak, rekavši da su kolektivni pregovori malo napredovali.

Ranije u četvrtak Lufthansa je priopćila da je u petak otkazala više od 1300 letova, uključujući sve letove u zračnim lukama u Frankfurtu i Münchenu, kao rezultat štrajka.

Traže veće plaće


Zemaljsko osoblje i zaposlenici privatnih tvrtki koje su zadužene za prijevoz putnika traže veće plaće.

Svi dosadašnji pregovori o plaćama dva i pol milijuna zaposlenih u javnom sektoru propali su. Poslodavci zahtjeve smatraju nerealnima.

U minhenskoj luci bilo je posebno napeto. Službeni zrakoplovi šefova država i vlada koji su stigli na sigurnosnu konferenciju mogli su sletjeti, no svi ostali snalazili su se kako su znali i umjeli.

Od štrajka je izuzet jedino promet zrakolova s humanitarnom pomoći za potresom pogođena područja Turske i Sirije.

Otkazanih letova bilo je i u Zagrebu.

Današnji štrajk samo je jedan u nizu. Ovaj tjedan već su štrajkali zaposlenici u gradskim poduzećima, ali i odgojiteljice u vrtićima.

Za idući tjedan najavljen je novi krug pregovora. Ne uspiju li, u štrajk idu zaposleni u čistoći i bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!