Šef danske obavještajne službe u pritvoru zbog curenja informacija

11.01.2022.

07:38

Autor: Hina/HRT/D.D.

Šef danske obavještajne službe u pritvoru

Šef danske obavještajne službe u pritvoru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Šefu danske kontraobavještajne službe, Larsu Findsenu, određen je pritvor zbog svoje umiješanosti u slučaj koji uključuje curenje "visoko povjerljivih" informacija, izvijestila je u ponedjeljak javna televizija DR.

Četiri sadašnja i bivša djelatnika dviju danskih obavještajnih službi uhićena su u prosincu zbog curenja visoko povjerljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru dok traje istraga.Vijest, koju su prenijeli DR i drugi lokalni mediji, pojavila se na sudskom ročištu u ponedjeljak kada je ukinuta zabrana objavljivanja.- Želim da se podignu optužnice i izjašnjavam se da nisam kriv. Ovo je potpuno suludo, rekao je Findsen novinarima na ročištu na kojem će sudac također odlučiti hoće li Findsen ostati u pritvoru.Slučaj, o kojem su vlasti objavile vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da točne optužbe i priroda informacija koje su procurile nisu objavljeni.Prema DR televiziji, koja se pozivala na neimenovane izvore, slučaj se vrti oko curenja povjerljivih informacija danskim medijima. DR je 2020. izvijestio da je Danska obrambena obavještajna služba podijelila sirove podatke iz informacijskih kabela s Agencijom za nacionalnu sigurnost SAD-a, što znači da je NSA možda imala pristup osobnim podacima i privatnim komunikacijama danskih građana.Prošle je godine nekoliko drugih domaćih medija objavilo izvještaje o danskim obavještajnim aktivnostima temeljene na povjerljivim informacijama.U zasebnom slučaju, Findsen i četiri druga obavještajna dužnosnika suspendirani su u kolovozu 2020. nakon što je neovisni odbor koji nadzire obavještajnu službu iznio optužbe za ozbiljne prekršaje. Prošlog mjeseca te je optužbe odbacilo istražno povjerenstvo, a suspenzije su ukinute.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!