15:45 / 28.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Šef Delegacije EU-a na odlasku optimist oko procesa eurointegracija Srbije

Sem Fabrizi

Sem Fabrizi

Foto: Milos Tesic / ATAImages/PIXSELL

Šef Delegacije Europske unije u Srbiji na odlasku Sem Fabrizi izjavio je u srijedu da očekuje da u pregovorima Beograda i Bruxellesa novi klasteri, odnosno skupine poglavlja, budu otvoreni prije kraja ove godine, nakon što EU u procesu pregovora sa Srbijom ni prošle ni ove godine nije otvorila niti jedno poglavlje.

Razlog zastoja na putu eurointegracija Fabrizi vidi u pandemiji koronavirusa te promjeni metodologije pregovaranja, no istodobno ukazuje i na kritike koje se tiču reformi u vladavini prava, slobode medija i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, naglašavajući da su to "prioritetna područja".


Najteže ih je i ostvariti pa je za to potrebno vrijeme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere jednostavnije prati napredak, ocijenio je talijanski diplomat za Radio-televiziju Srbije RTS).


Fabrizi je uvjeren da će napredak Srbije u drugoj polovici ove godine "biti opipljiviji" i da će se "to vidjeti u izvješću Europske komisije".


On je ocijenio da se na konferenciji u lipnju "vidjela pozitivna poruka jer Srbija pojačava dinamiku reformi" i, po njegovu sudu, "nove klastere treba otvoriti do kraja godine".


- To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uvjeren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje, rekao je Fabrizi za RTS.


Nova metodologija ne predviđa više otvaranje poglavlja pravne stečevine pojedinačno, nego su ona podijeljena u sedam srodnih skupina, tzv. klastera. To znači da zemlja koja pregovora mora imati ispunjene uvjete za otvaranje ili zatvaranje u svim poglavljima jednog klastera i onda se ta poglavlja istodobno otvore ili zatvore, kada se države članice slože da su uvjeti za to ispunjeni.


Srbija je status kandidata za članstvo u EU dobila 2012. godine, pristupne pregovore započela je u siječnju 2014. i dosad otvorila 18, a zatvorila samo dva poglavlja, ali u posljednje dvije godine nije otvorila niti jedan, ali je prihvatila novu metodologiju pregovora po klasterima.


Fabrizi je poručio i da dijalog s Prištinom ostaje "ključni element za pristupanje Srbije Uniji" te da Bruxelles čini sve da on bude uspješan, ali je sugerirao da obje pregovaračke strane "moraju biti posvećene".


- Dijalog je ključni element za stabilnost regije i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspije, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari, istaknuo je Fabrizi.


Umjesto talijanskog diplomata vodstvo Delegacije EU u Beogradu preuzet će aktualni veleposlanik EU-a u Izraelu Emmanuel Jofrre

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!