Šef E.ON-a: Trenutni embargo na ruske energente podijelio bi Europu

19.04.2022.

11:08

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: PX Media / Shhutterstock

Uvođenje trenutnog embarga na isporuku plina iz Rusije moglo bi dovesti do raskola u EU-u, rekao je u intervjuu za Handelsblatt šef najvećeg njemačkog energetskog koncerna E.ON Leonard Birnbaum.

- Uvođenje trenutnog embarga bio bi bolan udarac za Njemačku i cijelu Europu. Neke zemlje u potpunosti ili u velikoj mjeri se oslanjaju na ruske energente, a takav bi potez mogao dovesti i do raskola u EU-u, rekao je Leonard Birnbaum.


- Mislim da bi to bilo pogrešno. Takav potez ne bi samo snažno pogodio Njemačku, Europa bi imala ogroman problem. Na primjer, Slovačka je potpuno ovisna o ruskom plinu, a zemlje poput Češke i Austrije većinu svog plina dobivaju iz Rusije. U mnogim drugim zemljama EU-a ruski plin ima značajan udio, upozorava šef E.ON-a.


Prema njegovim riječima, o plinskim pitanjima treba razgovarati na paneuropskoj, a ne nacionalnoj razini.


- Ako mislimo da možemo opskrbljivati Njemačku bez brige o drugim zemljama, onda će to dovesti do rascjepa u EU-u, rekao je Birnbaum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!