19:30 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Šefčovič za HRT: Hrvatska može biti energetsko središte

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Maroš Šefčovič govorio je i o projektu LNG terminala na Krku te je naglasio da je Krk posljednji dio slagalice energetske sigurnosti u ovoj regiji.
Potpredsjednik EK za energetsku uniju Maroš Šefčovič danas je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem razgovarao o europskim i hrvatskim energetskim i ekološkim izazovima. Bilo je riječi o upravljanju europskim i nacionalnim energetskim i klimatskim planovima za razdoblje 2021.-2030., razvoju unutarnjeg energetskog tržišta i njegovoj ulozi u regionalnoj suradnji u području energetike, uključujući inicijativu za energetsku povezanost srednje i jugoistočne Europe.

O tim je temama s potpredsjednikom Europske komisije za energetsku uniju Marošem Šefčovičem za središnji Dnevnik razgovarao Mladen Sirovica.

Šefčovič je u razgovoru za HRT istaknuo da će stvaranje Energetske unije državama članicama i njezinim građanima donijeti čišću energiju, koja bi trebala biti pristupačnija nego dosad. Naglasio je kako žele bolje iskoristiti veliko europsko tržište od 550 milijuna ljudi kako bi se uklonile prepreke i uvele nove tehnologije kojima bi se promovirali obnovljivi izvori energije.

Žali zbog činjenice da se SAD povukao iz Pariškoga klimatskog sporazuma, jer su posljedice klimatskih promjena vidljive na svakom koraku.

Što se tiče hrvatskog pozicioniranja na europskome energetskom tržištu, rekao je kako imamo golem potencijal u obnovljivim izvorima, poput sunca i vjetra, te da bismo zbog tih komparativnih prednosti u budućnosti mogli izvoziti električnu energiju. "Ako tome pribrojite hidroenergiju mogli biste postati energetsko središte ove regije", kazao je.

Govorilo se i o projektu LNG terminala na Krku, te je istaknuo da je Krk posljednji dio slagalice energetske sigurnosti u ovoj regiji. Dodao je da bi to omogućilo Hrvatskoj pristup globalnom tržištu te otvorilo nove mogućnosti zapošljavanja. "Hrvatska bi time dobila ulogu energetskog središta u regiji", naglasio je. Rekao je i kako je Vlada donijela dobru odluku time što se odlučila na gradnju plutajućeg, a ne kopnenog LNG terminala, jer je on jeftiniji, fleksibilniji i može biti brže u uporabi. Poslao je poruku lokalnoj zajednici da će se pri gradnji terminala poštivati najviši ekološki standardi.

Plenković sa Šefčovičem: Energetska strategija do kraja godine

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa Šefčovičem je razgovarala o Inicijativi triju mora. Istaknula je kako ta inicijativa pruža temelje za snažniji razvoj srednjoeuropskih zemalja i jačanja europske kohezije i povezanosti. Budući LNG terminal na Krku strateški je važan za cijelu srednju Europu, kazala je predsjednica te dodala kako će isti značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti cijelog područja Inicijative. Šefčovič je ukazao na razvidni nedostatak infrastrukturnih poveznica srednjoeuropskog koridora Sjever-Jug te je podržao aktivnosti koje vode rješavanju ovog pitanja pri čemu posebno mjesto u njegovu zaokruživanju zauzima upravo LNG terminal na Krku, stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Hrvatska snažno podupire projekt europske energetske unije i u njenom je interesu da postane energetsko čvorište odgovorno za opskrbu i diversifikaciju energenata središnje i istočne Europe, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević nakon sastanka s Šefčovičem. "U tom smislu dalje se razvija i napreduje projekt LNG-a na Krku koji očekujemo u sljedećih dvije godine da bude operativan", dodao je Milošević. Podsjetio je da postoje i drugi projekti poput Jadransko-jonskog pravca dobave plina i istaknuo da Hrvatska podupire sve napore iz Bruxellesa kako bi pridonijela energetskoj uniji i diversifikaciji i konkurentnosti, kako nacionalne tako i cijele europske ekonomije. Naglasio je da energetika danas nije samo pitanje ekonomije nego i pitanje sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!