Šefčovič: Zajedničku nabavu plina započeti prije ljeta

16.01.2023.

14:45

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Baz Ratner / Reuters

Europska komisija namjerava objaviti poziv za zajedničku kupovinu plina na proljeće kako bi se skladišta mogla početi puniti prije ljeta, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Cilj je objaviti agregatnu potražnju kako bi se privukle ponude u rano proljeće, nakon čega slijedi prva zajednička kupnja puno prije ljeta, izjavio je Šefčovič nakon prvog službenog sastanka Upravnog odbora Energetske platforme EU-a.

Energetsku platformu čine visoki predstavnici država članica EU-a, a zadaća Upravnog odbora je koordinirati zajedničku potražnju i kupnju plina.

Šefčovič, koji predsjedava Upravnim odborom, kaže da nema previše vremena i da se što prije treba pripremiti za sljedeću zimu i sezonu punjenja skladišta.

Stoga sam potaknuo države članice da brzo stupe u kontakt s ključnim tržišnim igračima na nacionalnoj razini prvo, da identificiraju one koji će sudjelovati u Platformi, i drugo, da procijene količine i odredište plina koji će se kupovati putem Platforme, rekao je Šefčovič.

Komisija smatra i da se zajedničkom kupovinom plina može postići bolja cijena plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!