Šefica MMF-a upozorava na moguću recesiju u Europi

13.07.2022.

16:39

Autor: M.M./HRT/Hina

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva

Foto: Remo Casilli / Reuters

Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, izjavila je u utorak šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorivši da bi daljnji poremećaji u opskrbi Europe plinom mogli gurnuti brojna gospodarstva u recesiju.

U blogu objavljenom uoči sastanka ministara financija skupine G20 ovaj tjedan, Kristalina Georgieva rekla  je da je ruska invazija na Ukrajinu znatno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za 2022. i 2023.

Georgieva je prošli tjedan rekla da će fond, treći put ove godine, smanjiti prijašnje prognoze od 3,6 posto rasta u 2022. i da ne može isključiti recesiju iduće godine.

Nove prognoze trebale bi biti objavljene poslije u srpnju, nakon što je MMF u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milijun ljudi.

- Vlade trebaju učiniti sve što mogu da snize visoku inflaciju... jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih, rekla je Georgieva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!