12:28 / 02.09.2019.

Autor: HRT

Seminar za ministre i državne tajnike o predsjedanju Unijom

-

-

Foto: - / -

U Banskim dvorima održava se seminar za ministre i državne tajnike - u organizaciji francuske Nacionalne škole za javnu upravu.
U Banskim dvorima održava se seminar za ministre i državne tajnike u organizaciji francuske Nacionalne škole za javnu upravu. Glavna tema seminara je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, što je sigurno jedan od najvažnijih, ali i najzahtjevnijih vanjsko političkih zadataka u hrvatskoj povijesti.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Razgovara se o tome što se smatra dobrim upravljanjem Unijom u političkom kontekstu, na koji način uspješno i dobro predsjedati i voditi Vijeće Europske unije te koji su izazovi pred Hrvatskom. 

Na seminaru su ministri, državni tajnici, predsjednik Vlade, predstavnici cijenjene francuske Nacionalne škole, a došla je i glavna tajnica francuskog premijera koja je zadužena za europske poslove, što znači da Hrvatska iz prve ruke uči o iskustvima i praksama jedne velike europske zemlje.

To je izuzetno važno s obzirom na glomaznost aparata Europske unije. Pred Hrvatskom je ogroman posao u vezi s logistikom i administracijom. Već sada se zna da nas očekuje trideset sastanaka na visokoj razini, desetci manjih sastanaka Vijeća ministara, a čekaju nas brojna događanja i u Hrvatskom saboru.

Najvažnije je dobro se pripremiti, zato što sve ono što Hrvatska nauči, dobro će doći i u budućnosti kada završi sa svojim predsjedanjem.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da hrvatsko predsjedanje Vijećem EU dolazi u izazovno vrijeme te da je za Hrvatsku izrazito važno da u kontekstu rastućeg populizma i rasta stranaka s antieuropskim sentimentom članstvo u EU odjedanput ne postane politički problem.

- Hrvatsko predsjedanje dolazi u izazovno vrijeme u političkom smislu, sad smo u najdinamičnijim tjednima koji se tiču uređenog ili neuređenog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU, slučaj bez presedana za europski projekt koji će ovako ili onako ostaviti posljedice, koji će neposredno doći na stol i Hrvatske kao jednoga od aktera u prvih šest mjeseci, kazao je Plenković.

Jugoistok Europe ne može vječno ostati čekaonica zemalja koje su okružene članicama EU, smatra Plenković.

- Tu ćemo nastojati uputiti poruku kako dalje, to je možda tema u kojoj se Hrvatska i Francuska razilaze, kako pristupati dalje proširenjima. Mi imamo realan pristup, a to je da jugoistok Europe ne može vječno ostati nekakva čekaonica zemalja koje su okružene članicama EU. Trebaju se ispuniti kriteriji, svaka zemlja individualno, no moramo dati jasan smjer u kojem pravcu to sve skupa treba ići, naglasio je.

Što se tiče politički prioriteta Hrvatske, kazao je da postoje četiri točke. Prva je Europa koja raste i koja se razvija, a to je za Hrvatsku, kaže, važno s aspekta da su u stratešku agendu Europskoga vijeća u lipnju uvrstili program demografske revitalizacije.

Plenković je naveo da danas 14 od 28 zemalja ima negativni prirodni priraštaj te istaknuo da je to horizontalni problem europskog kontinenta, a kod manjih naroda teži za rješavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!