23:14 / 09.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Šestero europskih čelnika traži bolju suradnju za buduće pandemije

Ilustracija: REUTERS/Yves Herman

Ilustracija: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Čelnici šest zemalja Europske unije pozvali su na izgradnju europskih zaliha ključnih medicinskih potrepština i opreme.
Čelnici šest zemalja Europske unije pozvali su na izgradnju europskih zaliha ključnih medicinskih potrepština i opreme i na druge mjere kojima bi se ojačala europska otpornost na javnozdravstvene krize.

U 27 članica EU-a i u Britaniji ukupno je oko 1,4 milijuna zaraženih koronavirusom, što je oko petine ukupnih slučajeva u svijetu.

Na vrhuncu krize, neke zemlje EU-a pribjegle su protekcionističkim mjerama, s trgovinskim barijerama kojima su htjele spriječiti izvoz medicinske opreme svojim susjedima.

U zajedničkom pismu poslanom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u utorak, čelnici Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Belgije i Poljske poduprli su prijedlog o zajedničkom istraživanju i razvoju cjepiva i lijekova.

- Šira, holistička strategija EU-a mogla bi biti učinkovitija nego da svaka zemlja članica pokušava sama ojačati spremnost, kažu oni u pismu.

U njemu se predlaže stvaranje tromjesečne zaliha ključnih lijekova, medicinskih potrepština i opreme u EU kao i suradnja između država i kompanija u proizvodnji ključnih proizvoda u vremenu kriza.

Reuters je ranije javio kako su zemlje EU-a loše procijenile svoje mogućnosti odgovora na koronavirus te u veljači rekle Bruxellesu da nema potrebe za narudžbama medicinskih potrepština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!