Šetnja po potopljenoj Veneciji

09.08.2021.

14:35

Autor: P.F./HRT

Šetnja po potopljenoj Veneciji

Šetnja po potopljenoj Veneciji

Foto: Manuel Silvestri / Reuters

Venecija je lagano poplavljena zbog iznimno visokog vodostaja mora. Ljudi hodaju po poplavljenom Trgu svetog Marka.

Galerija
Šetnja po potopljenoj Veneciji, Foto: Manuel Silvestri/Reuters
Šetnja po potopljenoj Veneciji, Foto: Manuel Silvestri/ReutersŠetnja po potopljenoj Veneciji, Foto: Manuel Silvestri/ReutersŠetnja po potopljenoj Veneciji, Foto: Manuel Silvestri/Reuters

Rijetke ljetne poplave potopile su preko noći čuveni venecijanski Trg svetog Marka. Poplava u nedjelju navečer nije bila velika pa su parovi na trgu šetali i plesali uz klavirsku glazbu gotovo do koljena u vodi. Djeca su se veselila i prskala vodom, a turisti provlačili s cipelama u rukama.

Venecija, koja je smještena u morskoj laguni, često je u jesen i zimu pogođena manjim poplavama odnosno, kako to Talijani kažu "fami alta" (velika voda). Incidenti s visokom razinom vode uzrokovani su kombinacijom čimbenika pogoršanih klimatskim promjenama - od porasta razine mora i neobično velike plime do slijeganja kopna koje je uzrokovalo potonuće razine tla u gradu.

Poplavna barijera na ulazu u lagunu prvi put je postavljena u listopadu prošle godine, ali aktivira se samo da se spriječi potencijalno štetna plima veća od 130 cm.

Podsjetimo, razorne poplave u studenom 2019. nanijele su stotine milijuna eura štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!