08:23 / 18.09.2019.

Autor: Branimir Farkaš/V.K./HRT

Šibenčanin Čedo Paić iz Nizozemske

-

-

Foto: - / -

Ovo je priča o Čedi Paiću, energičnom sportašu, slikaru i humanitarcu koji u Nizozemskoj živi i radi od početka 70-ih.
U posljednjoj epizodi svog mini serijala o Hrvatima u Nizozemskoj, Branimir Farkaš donosi nam priču o jednom "starosjediocu", Čedi Paiću, energičnom sportašu, slikaru i humanitarcu koji u Nizozemskoj živi i radi od početka 70-ih. Većinu svog života, ali veze s domovinom nikad nije pokidao, pa tako redovito donira hrvatske sportske klubove opremom tvrtke za koju radi.

U kamion varaždinskih registracija u svom gradu Beverwijku Čedo Paić sam utovaruje novu donaciju tenisica za hrvatske atletske klubove u Splitu i Šibeniku.

- Kad god imamo otpis robe iz nekog razloga, a ona je sasvim ispravna, rado to dajemo Čedi, koji to prosljeđuje u Hrvatsku kao humanitarnu donaciju, za dobar cilj, govori Norman Van der Molen, direktor tvrtke "Wolverine".

- Nemam točnu brojku, ali otprilike pola milijuna eura vrijednosti otišlo je u Hrvatsku, ali i u Bosnu, ne zaboravimo da sam i tamo donirao, rekao je Čedo Paić.

Poveznice s Hrvatskom su brojne. Čedo, ekonomski migrant, živi u Nizozemsoj već 48 godina. Možda je i jedini koji je redovito posjećivao hrvatske haaške optuženike u pritvoru od samog početka suda.

- Od njihovog dolaska, od gen. Blaškića... Bio sam oko 250 puta do danas. I zadnjega koji je ostao Milivoja Petkovića, kojeg ćemo nastaviti posjećivati dok god bude tu te ga podržavati u njegovim mukama, naglasio je Čedo Paić.

- Kad ste zadnji put vidjeli Slobodana Praljka? - Tri dana prije smrti. To je žalostan dan, emocije me preplavljuju. General Petković, koji nas je dočekao, rekao mi je da me Slobodan Praljak želi vidjeti, jer je znao da sam operiran. Rekao mi je Čedo, drži se, ti nama još dugo trebaš, sjeća se Paić.

Rođeni Šibenčanin, bivši deseterostruki prvak bivše države u veslanju i olimpijski kandidat, svoja je svjetska poznanstva širio drugom osobnom strašću, slikanjem.

- Od najpoznatijih naslikao sam i poklonio slike švedskoj grupi ABBA, nizozemskoj kraljici Beatrix, njenom sinu, danas kralju Vilima Aleksandra, glumicu Sue Allan iz Dallasa, govori Paić.

Predsjednica njegovor atletskog kluba bila je njegova prva dugoprugašica. Zajedno su istrčali i njegov posljednji maraton, prije 10 godina u Parizu, trener je i tada bio brži.

- Čedo je uspješan sportaš koji zna prenijeti svoje znanje na druge, njegovo je iskustvo neprocjenjivo i vrlo je posvećen. To nam je inspiracija, naglašava Francien Mooijenkind, predsjednica atletskog kluba "SUOMI".

- Ja ovdje radim 28 godina i sretan sam da me traže i trebaju.Imam prvaka Nizozemske i mnogo perspektivnih atletičara. Nastavit ću trenirati dok god budem mogao, jer to mi je i hobi i zadovoljstvo, rekao je Paić.

- Jedan je od najboljih trenera za mene. Učinio me prvakom Nizozemske dvaput, on je poseban, govori Jelle Venema.

- Ja sam ovdje došao prije 48 godina trbuhom za kruhom, kao i većina naših ljudi u to doba, ali odmah sam se zaljubio u ovaj način života i ovaj kult rada i poštenja. Živim ovdje sretno sa svojom suprugom Slavicom, ali nadam se da ću se vratiti i provesti svoje stare dane u domovini, zaključio je Paić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!