EMA još jednom potvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno

31.03.2021.

16:16

Autor: Jasna Paro/B.A./HRT

Direktorica EMA-e Emer Cooke

Direktorica EMA-e Emer Cooke

Foto: Yves Herman / REUTERS

EMA, Europska agencija za lijekove, danas je još jedanput potvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno za upotrebu i da za sada nema znanstvenih dokaza koji bi rijetke pojave cerebralne tromboze povezali s cjepivom AstraZenece protiv bolesti COVID-19.

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke rekla je kako nema dokaza koji bi podržali ograničavanje upotrebe tog cjepiva u bilo kojoj populaciji, prenosi Guardian.


Do sada je analizirana medicinska dokumentacija 62 slučaja kod kojih se pojavila cerebralna tromboza skupini od 9,6 milijuna osoba cijepljenih AstraZenecom. Od tih 62 slučajeva, 44 je bilo u europskim državama.


Statistički izraženo i u usporedbi s drugim cjepivima, tromboza se pojavila u četiri slučaja na 1 milijun cijepljenih AstraZenecom, 0,2 slučaja na milijun cijepljenih Pfizer-BioNTechovim cjepivom i nijednom slučaju na milijun cijepljenih Moderninim cjepivom.


Njemačka je jučer obustavila cijepljenje AstraZenecom za mlađe od 60 godina , a Danska i Norveška privremeno su odgodile upotrebu tog cjepiva. Kanada je danas zaustavila cijepljenje mlađih od 55 godina AstraZenecinim cjepivom.


EMA je ove podatke i analizu dostupnih činjenica objavila zbog zabrinutosti koje cjepivo AstraZenece izaziva kod nekih država članica.  


Vijeće za sigurnost cjepiva Europske medicinske agencije ponovo će raspravljati i analizirate dodatne pokazatelje u tjednu nakon uskrsnih blagdana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!