Tartaglia: Berlusconi je bio zaljubljen u sebe, a pamtit će ga po ekscesima

15.06.2023.

08:52

Autor: HRT/A.S.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Foto: Yara Nardi / Reuters

Silvio Berlusconi je kao premijer državu vodio čak četiri puta. Njegov pogreb okupio je tisuće Talijana, ali je kao u politici opet podijelio javnost Italije. Kakva je Berlusconijeva politička i društvena ostavština, je li bio uspješniji kao premijer ili tajkun? O Berlusconijevoj političkoj ostavštini govorio je u "Studiju 4" Saša Tartaglia, stručnjak za marketing. 

Na pitanje je li Berlusconi pozitivna ili negativna ličnost za Talijane, Tartaglia odgovara da odgovor ovisi o tome koje građane Italije pitate. 

- To se vidjelo na njegovu sprovodu, on je uvijek dijelio Italiju, na one koji su ga obožavali i one koji su ga mrzili. Dakle, nije bilo sredine, ni u njegovu privatnom ni u poslovnom životu, objasnio je. 

"Uveo je novu dinamiku"

Tartaglia je rekao da Berlusconiju nije bilo lako osvojiti političku desnicu Italije. 

- Kako on dolazi iz medija, tu je on bio jako inovativan. On je unio novu dinamiku, sve prije toga je bilo zastarjelo i tromo, dodao je.


Naglasio je da će prosječan Talijan pamtiti Berlusconija po ekscesima. Dodao je da se za njega može reći da je otac populizma. 


- On kad bi dolazio na vlast, bio bi velika opasnost za Italiju. Italija je sve ove godine preživjela bez velikih ekonomskih i socijalnih katastrofa. Najveći javni dug je porastao u njegovom zadnjem mandatu, kada je bio najkraće, kazao je Tartaglia. 


Tartaglia je rekao da njegova prva ljubav nije bio nogomet, nego on sam sebi. 


- On je bio zaljubljen u sebe i to se vidjelo na svakom njegovom nastupu. On je bio premijer da bi sebe promovirao, a kako bi spasio i svoja poduzeća, objasnio je Tartaglia. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!