Simultani oružani napadi u Beču, vojska na ulicama u potrazi za napadačima

02.11.2020.

21:19

Autor: HRT

default error photo
Pucalo se istodobno na šest lokacija. Vojska je na ulicama. Više napadača je uhićeno, u tijeku je potraga za ostalima. Građani su upozoreni da ostanu u domovima do daljnjega.
Najmanje su tri osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča. Nakon napada, u kojemu je poginuo jedan prolaznik, u bolnicu je prevezeno petnaest osoba, a jedna je žena poslije podlegla ozljedama.

Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu. Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer izjavio je kako je nekoliko napadača otvorilo vatru na šest lokacija u blizini središnje bečke sinagoge.

Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine tzv. Islamske države, dodaje ministar Nehammer na konferenciji za novinare. 

Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu. Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

Građani Beča pozvani su da ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada.

Napad je osudio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je izrazio solidarnost austrijskom narodu. "Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je napad kao šokantno djelo nasilja i mržnje. Američki predsjednik Donald Trump osudio je napade u središtu Beča istaknuvši da napadi zla moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.

Ranije:

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. Istaknuo je i da se radi o terorističkom napadu.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

- Hoće li ljudi sutra moći ponovno normalno izaći na ulice, ovisi o noći koja je pred nama. Opasnost još nije potpuno izbjegnuta. Zasad se ne može ništa reći o pozadini ovog krvavog događaja. S obzirom da je mjesto zličina u blizini glavne sinagoge u Beču, ne može se isključiti ni antisemitska pozadina, pouručio je kancelar Sebastian Kurz.

Bečka policija na Twitteru je potvrdila da se pucnjava dogodila oko 20 sati, te da je u njoj sudjelovalo više počinitelja sa dugim cijevima. Trenutačno je šest mjesta na kojima se dogodio zločin. Jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko ih je teže uzlijeđenih, uključujući i jednog policajca te da je policija ubila jednog počinitelja.Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova objasnio je kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen. Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ranije je na Twitteru objavio kako je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

- Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada, rekao je Kurz.
Prema nepotvrđenim informacijama teroristi drže taoce na tri lokacije - u jednom dućanu blizu Schwerenplatza, u japanskom restoranu i Hilton hotelu.
Policija moli građane da ne izlaze, da izbjegavaju javna mjesta i ne koriste javni prijevoz. U tijeku je potraga za teroristima.

Predsjednik Izraelske kulturne zajednice Oskar Deutsch preko Twittera je javio da je u vrijeme napada sinagoga bila zatvorena i da u uredu iznad nije bilo nikoga.Napad su najstrože osudili i Njemačka, Francuska i Europska unija. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao ga je kukavičkim. "Mi smo uz Austriju", poručio je.

- Mi Francuzi dijelimo šok i tugu austrijskog naroda čije je srce, Beč, napadnut večeras. Nakon Francuske i naši prijatelji su napadnuti. Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Češka je policija počela provoditi kontrolu na granici s Austrijom nakon simultanih oružanih napada u ponedjeljak navečer u središtu Beča.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!