Sirijski Crveni križ pozvao EU na ukidanje sankcija

07.02.2023.

14:28

Autor: Hina/HRT/D.M.

Posljedice potresa u Siriji

Posljedice potresa u Siriji

Foto: FIRAS MAKDESI / REUTERS

Sirijski Crveni križ pozvao je Europsku uniju da ukine sankcije protiv Damaska nakon razornog potresa koji je u toj zemlji odnio više od 1600 žrtava.

- Pozivam sve zemlje EU-a da ukinu gospodarske sankcije Siriji jer je vrijeme da se ukinu nakon takvog potresa, rekao je direktor sirijskog ogranka Crvenog križa Haled Habubati na konferenciji za medije u Damasku. Prema Habubatiju, sirijski Crveni križ je mobilizirao više od 3000 dragovoljaca koji sudjeluju u potarzi i spašavanju u pogođenim područjima. Razorni potres je također pogodio i jug susjedne Turske.

Sirija, na čijem je čelu predsjednik Bašar al-Asad, pod međunarodnim je sankcijama od početka rata 2011., zbog čega je trgovinska razmjena s ostatkom svijeta znatno smanjena. Damask ističe da je gospodarska kriza u zemlji izravna posljedica međunarodnih sankcija. Te su mjere protiv Damaska uvedene nakon gušenja prodemokratskih prosvjeda, a zemlja je zatim potonula u građanski rat koji ju je opustošio.

U Siriji je zasad 1622 mrtvih i više od 3600 ozlijeđenih u potresu magnitude 7,8 koji je u ponedjeljak pogodio zemlju. Građanski rat koji traje više od jedanaest godina uvelike je iscrpio kapacitete zemlje da se sama nosi s takvom prirodnom katastrofom. Sirijska vojska i dalje se slabijim intenzitetom sukobljava s raznim pobunjeničkim skupinama, uključujući terorističke organizacije poput Al Nusre i Islamske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!