19:02 / 19.08.2019.

Autor: Dragan Nikolić/T.D./HRT

Sjećanje na pad željezne zavjese

-

-

Foto: - / -

Prije točno 30 godina mađarski graničari dopustili su stotinama istočnih Nijemaca koji su bili u mađarskom pograničnom gradu Šopronu da slobodno prijeđu na teritorij Austrije.
Prije točno 30 godina mađarski graničari dopustili su stotinama istočnih Nijemaca koji su bili u mađarskom pograničnom gradu Šopronu  da slobodno prijeđu na teritorij Austrije. Bio je to početak pada Željezne zavjese, ubrzo nakon toga i Berlinskoga zida te ujedinjenja Njemačke. Na obilježavanje tog događaja u Mađarsku je stigla njemačka kancelarka.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

U šopronskoj Evangeličkoj crkvi prisjetili su se danas hrabrih mađarskih građana koji su tijekom komunizma imali snage podignuti glas protiv podijeljenog kontinenta.

- Odajemo poštovanje inicijatorima Paneuropskog piknika, koji su kao obični građani za vrijeme diktature imali hrabrosti demonstrirati i slaviti ujedinjenu Europu bez granica, objašnjava Zoltan Balog, kalvinistički pastor.

Nijemci mađarskim graničarima zahvaljuju od sveg srca na hrabrosti i humanosti, naglasila je njemačka kancelarka. Ali Orbanu jest poručila kako danas dobrobit Europe treba pretpostaviti uskogrudnim nacionalnim interesima.

- Događaj u Šopronu ispisao je svjetsku povijest, bio je ključan za pad Berlinskoga zida i posljedično ujedinjenje Europe. Taj je događaj odredio i mađarsko članstvo u Europskoj uniji, ističe Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Domaćin je kancelarki izrazio divljenje zbog dugogodišnjeg predanog rada na suradnji europskih nacija. Prisjetio se i njezina političkog oca i povijesne 1989.

- Helmut Kohl postao je tada mađarski heroj i do danas ostaje kultna ličnost, naglašava Viktor Orban, mađarski premijer.

U udžbenicima iz povijesti stoji da je umjesto simbolična tri sata, tijekom Paneuropskog piknika, službena Budimpešta prije točno tri desetljeća privremeno otvorila granicu. Više od 600 Istočnih Nijemaca, koji su tada bili u Mađarskoj nije dvojilo, prebjeglo je na Zapad.

- Fotografije koje nas prikazuju kako prelazimo granicu ne mogu se opisati riječima. Nismo mogli vjerovati da se to događa, bili smo u potpunoj ekstazi, bilo je to nešto nezamislivo, smatra Hermann Pfitzenreiter.

Zemlja u kojoj je nepovratno počeo pad željezne zavjese danas, međutim, svoju južnu granicu brani nekom suvremenijom žilet-žicom.

- Nitko ne može prelaziti preko nečijeg teritorija poput horde. To su učinili Sovjeti u tenkovima, ali barem su rekli što žele. Ako se nekim zemljama ne sviđa Orbanova politika prema izbjeglicama ili šteti njihovim interesima, to je njihov problem, objašnjava Arpad Bella, bivši mađarski graničar.

- Zidovi i ograde uvijek su katastrofalno rješenje. I mi smo kao tadašnji Istočni Nijemci osjetili istu nehumanost kao i današnji izbjeglice. Mislim da je ograda podignuta u Mađarskoj grozna. Poželjela bih Orbanu da bude iza te ograde i osjeti kakav je to život, kaže Margarete Pfitzenreiter

Mnogi kojima se desetljećima uskraćivalo disanje punim plućima danas gorljivo brane koncept neliberalne demokracije. Povijest valjda i nije baš uvijek i svugdje učiteljica života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!