18:23 / 02.02.2021.

Autor: Hina

Sjeverna Irska: EU osudio nasilne prijetnje carinskim kontrolama

Sjedište Europske komisije

Sjedište Europske komisije

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska unija veoma je oštro osudila svaku nasilnu prijetnju uperenu protiv onih koji su u Sjevernoj Irskoj zaduženi za carinsku kontrolu koja je uvedena nakon brexita, a vlasti su je dan ranije obustavile zbog gnjeva unionista.

Sanitarne i veterinarske kontrole u ponedjeljak navečer prekinule su mjesne vlasti u lukama Belfastu i Larneu, zbog zabrinutosti za sigurnost službenog osoblja.

- Oštro osuđujemo bilo kakvu nasilnu prijetnju lučkom osoblju i  bilo kojoj osobi koja radi svoj posao i provodi dogovor o izlasku, reagirao je glasnogovornik Europske komisije. 

- U takvim okolnostima razumijemo odluku sjevernoirskih vlasti da privremeno prekinu stanoviti broj kontrola, dodao je na tiskovnoj konferenciji. 

Nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi režim kao posljedica brexita, počela se cariniti roba koja se prevozi Irskim morem, između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Velike Britanije. 

Da bi se spriječilo vraćanje fizičke granice između britanske nacije i Republike Irske, članice EU-a, Sjeverna Irska je ostala dio jedinstvenog europskog tržišta, što potiče nezadovoljstvo unionista, pristaša ostanka njihove pokrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Mjesna vlast odgovorna za luku Larne izvijestila je u ponedjeljak o sve većem broju prijetnji, napose grafita kojima se lučke radnike označava kao mete. 

EU je pozvao svoje osoblje u Sjevernoj Irskoj da u utorak ne dođe na posao. 

U srijedu na videokonferenciji trebaju sudjelovati potpredsjednik Komisije Maroš Ševčovič, britanski ministar za koordiniranje rada vlade Michael Gove te čelnici sjevernoirske vlade. 

- Nasilne prijetnje, iz kojeg god razloga, nisu prihvatljive.  No napetost na mjestima lučke kontrole postoji već neko vrijeme, rekao je glasnogovornik. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!