22:20 / 15.01.2020.

Autor: HRT

Sjevernoj Irskoj pomoć britanske vlade od 2, 3 milijarde eura nakon političke deblokade

-

-

Foto: - / -

"Ta injekcija od 2, 3 milijarde funti" koju je London uvjetovao ponovnom uspostavom lokalnih ustanova, "pomoći će u reformi javnih služba u Sjevernoj Irskoj.
Britanska vlada u srijedu je najavila financijsku pomoć vrijednu 2,3 milijarde eura kao potporu javnim ulaganjima u Sjevernoj Irskoj, nerazvijenoj pokrajini koja izlazi iz trogodišnje političke blokade.

"Ta injekcija od 2, 3 milijarde funti" koju je London uvjetovao ponovnom uspostavom lokalnih ustanova, "pomoći će u reformi javnih služba u Sjevernoj Irskoj", komentirao je ministar zadužen za to područje Julian Smith.

"Ta će sredstva omogućiti provedbu nužnih reformi na polju zdravstva, prosvjete i pravosuđa", dodao je u priopćenju.

Sjeverna Irska, gospodarski najnerazvijeniji dio Ujedinjenog Kraljevstva, u subotu je obnovom rada skupštine i imenovanjem vlade uspostavila političke institucije nakon tri godine političke paralize.

Republikanska stranka Sinn Fein i unionisti (Demokratska unionistička stranka, DUP) pristali su na podjelu vlasti u regionalnoj vladi te je unionistica Arlene Foster  imenovana premijerkom, a republikanka iz stranke Sinn Fein Michelle O'Neill njezinom zamjenicom.

Sinn Fein bio se povukao 2017. iz koalicijske vlade zbog programa poticaja za toplinsku energiju iz obnovljivih izvora čije je usvajanje predvodila Foster, koja je i tada bila premijerka. Procjenjuje se da je za te poticaje iz proračuna isplaćeno 670 milijuna dolara. Nakon tog političko-financijskog skandala i pada vlade održan je niz neuspješnih pregovora, a obnovljeni su tek sredinom prosinca nakon pobjede konzervativaca Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima.

Unionisti i repulikanci trebaju dijeliti vlast prema odredbama mirovnog sporazuma od Velikog petka sklopljenog 1998., kojim je okončano bolno razdoblje zvano "Troubles" između republikanaca (većinom katolika) i unionista (uglavnom protestanata). U tom 30 godina dugom nasilju ubijeno je gotovo 3.500 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!