Skandal u Poljskoj zbog bespravnog izdavanja šengenskih viza

18.09.2023.

14:04

Autor: V.G./HRT/Hina

Skandal u Poljskoj

Skandal u Poljskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Djelatnici u poljskim diplomatskim predstavništvima u Africi, Aziji i na Bliskom istoku optuženi su za primanje mita u zamjenu za izdavanje viza za šengenski prostor, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.


Ovo je najveći skandal u Poljskoj u 21. stoljeću, rekao je predvodnik oporbe i kandidat liberalno-konzervativne Građanske platforme (PO) na nadolazećim izborima Donald Tusk komentirajući pokretanje istrage protiv sedmero pripadnika poljske diplomacije i uhićenje triju osoba koje se terete za mito i korupciju u vezi s izdavanjem viza za šengensko područje.

Tusk i neki oporbeni mediji poput dnevnika Gazeta Wyborcza govore o izdavanju više od 250.000 radnih viza za Poljsku, a time i za šengenski prostor, koje su u posljednjih 30 mjeseci izdane u diplomatskim predstavništvima Poljske u Africi i Aziji.

Potkraj kolovoza je bez obrazloženja otpušten zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za konzularna predstavništva Piotr Wawrzyk, a njegov odjel pretražio je poljski antikorupcijski ured CBA.

Prema pisanju tiska, za izdavanje viza za šengenski prostor podnositelji zahtjeva u Indiji su plaćali i do 40.000 eura. Prema istim izvorima, mnogi su s poljskim vizama prešli u Njemačku.

Tusk je vladajućoj stranci PiS predbacio "licemjerje" zbog toga što s jedne strane blokira kompromis EU-a o politici prema azilantima, a s druge strane njezini diplomati za mito izdaju bespravne vize.

Nekoliko tjedana uoči izbora u Poljskoj vladajući PiS odbacuje optužbe oporbe i dijela tiska.

- Nama tu nikakvog skandala. Riječ je o glupoj i kriminalnoj ideji nekoliko osoba koje nemaju nikakve veze s vladom, priopćio je predsjednik vladajućeg PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!