Skoro polovica država članica protiv promjene ugovora o EU-u

09.05.2022.

17:19

Autor: Hina/HRT

Zatvaranje Konferencije o budućnosti Europe

Zatvaranje Konferencije o budućnosti Europe

Foto: Ludovic Marin / Reuters

Skupina od 13 država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, ne podržava prijedlog promjene Ugovora o EU-u, što je jedan od zaključaka upravo završene Konferencije o budućnosti Europe, koji su podržali francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

- Iako ne isključujemo nijednu opciju u ovoj fazi, mi ne podržavamo nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promjene Ugovora. To bi povuklo za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadaća pronalaženja rješenja za pitanja na koja naši građani očekuju odgovore i od geopolitičkih izazova s kojima se Europa suočava, kaže se u non-paperu 13 država članica EU-a. To su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska Slovenija i Švedska.

Države potpisnice smatraju da EU može i unutar sadašnjih ugovora uspješno upravljati krizama, što dokazuje borba protiv OVID-19 i odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Europska unija je djelovala brzo te pronašla i primijenila zajednička i učinkovita rješenja. Već imamo Europu koja funkcionira, ne trebamo žuriti u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate, kaže se u non-paperu.

U non-paperu se kritizira Europski parlament, iako ga se izrijekom ne spominje, za instrumentaliziranje Konferencije o budućnosti Europe, za svoje institucionalne interese.

- Ideje koje su građani iznijeli na Konferenciji trebaju govoriti same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pozornost. Ne bi trebale biti instrumentalizirane kako bi služile za posebne institucionalne interese, kaže se u tekstu.


Slovenski mediji raspisali se o promjeni Ugovora EU-a

Na inicijativu Danske i Švedske, skupina država članica izradila je neformalni dokument (tzv. non-paper) u kojemu iznose da bi neki prijedlozi izneseni u raspravi mogli dovesti do toga da Konferencija o budućnosti Europe krene u pogrešnom smjeru, prenose slovenski mediji.

Riječ je o non-paperu malih i srednje velikih država kojim su izrazile protivljenje "preuranjenim pokušajima početka promjena ugovora EU-a", što bi moglo dovesti do toga da konvencija o budućnosti EU-a "krene pogrešnim pravcem", prenose slovenski mediji.

Važno je rješavati ideje i brige građana EU-a, a premda ništa ne isključujemo ne podržavamo nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja postupka za izmjenu ugovora, temeljna je zamjerka koja se u vezi s inicijativom Europskog parlamenta iznosi u non-paperu, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenija se u prošlosti protivila i sustavu tzv. "spitzenkandidata" pri nominiranju za vodeća mjesta u institucijama EU-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!