Skupina proizvođača i trgovaca pristala sniziti cijene

31.08.2023.

16:45

Autor: A.V./HRT/Hina

 Bruno Le Maire

Bruno Le Maire

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da je sa skupinom trgovaca i proizvođača hrane postigao dogovor o ograničavanju cijena, izdvojivši Unilever, Nestle i PepsiCo među onima koji nisu prihvatili inicijativu.

Kompanije su se obvezale zamrznuti ili smanjiti cijene 5.000 svakodnevnih potrepština, rekao je Le Maire nakon dvodnevnih razgovora s predstavnicima sektora.

Pristale su i pomaknuti redovne godišnje pregovore o cijenama u idućoj sezoni na rujan kako bi stupile na snagu već u siječnju, dodao je ministar.

Prozvao je Unilever Nestle i PepsiCo u skupini kompanija koje su odbile suradnju u ograničavanju cijena.

- Velike multinacionalne kompanije mogle bi učiniti puno više, naglasio je Le Maire.

Unilever, Nestle i PepsiCo nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju ministrov istup.

Maloprodajne tvrtke poput Carrefoura i Les Mousquetairesa upozorile su ovog tjedna da Francuzi smanjuju kupnju osnovnih potrepština zbog visokih troškova života, upirući prstom u globalne multinacionalne kompanije.

Samo 25 od 75 velikih grupacija koje proizvode robu široke potrošnje pristalo je do sada smanjiti cijene, i to samo ograničenog broja proizvoda, priopćila je u srijedu udruga maloprodajnih tvrtki Federation du Commerce et de la Distribution (FDC).

Izvršni direktor velikog proizvođača pića, upućen u pregovore, rekao je da nije jasno hoće li ijedna kompanija koje su prihvatile dogovor doista i smanjiti cijene.

Postoje dvije vrste problematičnih tvrtki one koji podižu cijene i one koje se služe (trikom)", zadržavajući cijenu, ali smanjujući pakiranje proizvoda, objašnjava. Vlada pokušava suzbiti tu praksu koja se brzo širi, dodaje.

Francuska vlada želi sniziti cijene hrane i drugih osnovnih potrepština kako bi obuzdala inflaciju koja je u kolovozu ubrzala na 5,7 posto, prema podacima objavljenima u četvrtak, uz dvostruko snažniji rast cijena prehrambenih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!