21:14 / 17.03.2020.

Autor: HRT

Sljedeći tjedan odluka o otvaranju pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Vijeće za opće poslove trebalo usvojiti na svom sljedećem sastanku u utorak 24. ožujka, a šefovi država ili vlada na sastanku na vrhu 26. i 27. ožujka.
Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a predlaže da se sljedeći tjedan donese odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da se prva međuvladina konferencija o pristupanju sazove odmah nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

Prema nacrtu zaključaka u koji je Hina imala uvid, a koje bi Vijeće za opće poslove trebalo usvojiti na svom sljedećem sastanku u utorak 24. ožujka, predlaže se da se donese odluka o otvaranju pregovora s obje zemlje. O tome nacrtu najprije će se razgovarati na razini veleposlanika država članica prije nego što dođu na stol ministara za europske poslove. Tekst zaključaka moraju jednoglasno podržati sve zemlje članice i stoga su moguće promjene u predloženom nacrtu prije usvajanja.

Tu odluku, ako je Vijeće usvoji, trebalo bi podržati Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada na sastanku na vrhu 26. i 27. ožujka.

Prema nacrtu zaključaka, Vijeće bi trebalo pozvati Komisiju da što prije, a najkasnije do lipnja, predstavi prijedlog pregovaračkog okvira za obje zemlje. Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju. Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

Prema nacrtu zaključaka, prvu međuvladinu konferenciju trebalo bi sazvati što prije nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

U hrvatskom Stalnom predstavništvu pri EU-u nisu htjeli komentirati nacrt dokumenta, ali poručuju da unatoč izvanrednoj situaciji zbog krize s koronovirusom predano rade i na drugim dosjeima, poput ovoga o proširenju, što je jedan od prioriteta predsjedanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!