Slovačka i Češka ukidaju ograničenja zbog koronavirusa

23.02.2022.

22:40

Autor: Hina/E.P.C.

Oprez, koronavirus

Oprez, koronavirus

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Slovačka i Češka objavile su da će uskoro ukinuti mjere ograničenja uvedene s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, javljaju agencije. 

Slovačka od subote ukida zabranu ulaska u restorane, hotele, vodene parkove i športske dvorane za posjetitelje koji nisu cijepljeni protiv COVID-a, priopćila je vlada, istaknuvši da je stopa infekcije u toj zemlji u padu. Incidencija je lani u Slovačkoj bila među najvišima u svijetu.


Dosad su samo potpuno cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID-19 imali pristup trgovinama i uslugama te javnim skupovima.


Od subote se više neće tražiti COVID potvrde ili negativan test za ulazak u športske objekte i u vodene parkove, ili za sudjelovanje na vjenčanjima i pogrebima.

Restorani će biti otvoreni svima, a maske će biti obvezne za goste dok ne budu jeli.


- Epidemiološka situacija se popravlja u Slovačkoj, rekao je novinarima ravnatelj Instituta za zdravstvenu analizu Matej Mišik.

Slovačka koja ima 5,4 milijuna stanovnika, ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u EU-u, s 51 posto potpuno cijepljenih.Češka vlada je objavila da će mjere ukidati postupno.


Od 1. ožujka gledatelji će bez ograničenja moći pristupiti velikim javnim događanjima i priredbama.


Dosad su se, primjerice, koncerti održavali uz ograničenje od 1000 gledatelja.


Od 13. ožujka bit će ukinuta obaveza nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima, osim u javnom prijevozu, bolnicama i domovima za starije.

Uvjeti za ulazak u Češku, ostat će na snazi, ali će ovisiti o tome odakle putnik dolazi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!