Slovačka izmijenila ustav kako bi omogućila prijevremene izbore

25.01.2023.

23:51

Autor: M.M./Hina/HRT

Slovački parlament

Slovački parlament

Foto: David W Cerny / Reuters

Slovački parlament odobrio je ustavni amandman koji dopušta da se u budućnosti održe prijevremeni izbori.

Zajednički prijedlog tri vladajuće konzervativno-populističke stranke i opozicijskih Liberala usvojen je u srijedu glasovima 92 od 147 prisutnih zastupnika.

Barem 90 glasova od 150 zastupnika potrebno je za izmjenu ustava ove srednjoeuropske zemlje.

Ustav je prije propisivao da parlament, koji se bira na mandat od četiri godine, ne može biti raspušten ranije čak i ako dođe do raspada vlade i ako se ne može sastaviti većina za novu koaliciju.

Koalicija od tri stranke koju predvodi prijelazni premijer Eduard Heger više nema većinu i, ako dođe do raspisivanja prijevremenih izbora, očekuje se da će biti poražena.

Međutim, nije izgledno da će se izbori održati jako brzo.

Opozicija socijalnih demokrata tražila je da se prag za sazivanje prijevremenih izbora postavi na 76 zastupnika - jednostavna većina - a ne na 90. To bi im dalo mogućnost da izglasaju prijevremene izbore puno prije redovnog roka u veljači 2024. godine.

U nastojanju da im se odobri prijedlog, potaknuli su javni referendum koji je održan tijekom vikenda. No propao je jer je na izbore izišlo manje od 50 posto glasača.

To je omogućilo Hegerovim saveznicima i Liberalima iz opozicije da proguraju svoj vlastiti izborni amandman na ustav koji propisuje prag od 90 zastupnika.

S obzirom na kompromis između vladajućih stranaka i Liberala, očekuje se da do novih izbora neće doći prije 30. rujna - tek nekoliko mjeseci prije regularnog izbornog datuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!