14:17 / 04.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Slovačka: Obvezna karantena za sve necijepljene putnike

Slovačka: Obavezna karantena za sve necijepljene putnike

Slovačka: Obavezna karantena za sve necijepljene putnike

Foto: REUTERS / Pedro Nunes

Slovačka drastično postrožuje pravila o ulasku u zemlju iz zabrinutosti zbog novih varijanti koronavirusa. Od 9. srpnja  svi koji se nisu cijepili morat će u karantenu na 14 dana, prema novoj uredbi vlade te članice EU-a od subote. To se odnosi na sve zemlje. Putnik će se moći podvrgnuti PCR testu najranije peti dan karantene i uz negativan nalaz izaći iz karantene.

Putnici koji su cijepljeni s obje doze i prošlo je najmanje 14 dana od primanja druge ne moraju u karantenu. Nova pravila izazvala su razočaranje, posebno u Češkoj Republici, jer jer je planinski lanac Visoke Tatre popularno odredište čeških turista.

Tranzitni putnici koji, primjerice, žele putovati iz Njemačke, preko Češke i Slovačke u Mađarsku ne moraju u karantenu. No moraju se držati unaprijed određenih ruta.

U međuvremenu saznalo se da Slovačka prodaje Rusiji 160.000 neiskorištenih doza cjepiva Sputnjika V za 8,40 eura po dozi. Razlog je slab interes javnosti za rusko cjepivo koje još nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Dosad je samo 10.500 Slovaka primilo prvu dozu cjepiva Sputnjika V, a još 8000 prijavilo ih se za cijepljenje. Spor zbog uporabe Sputnjika V doveo je do ozbiljne političke krize u Slovačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!