12:59 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovačka pooštrila kontrole na granicama

Testiranje uzoraka na koronavirus

Testiranje uzoraka na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Slovačka je pojačala kontrole na svojim granicama zbog opasnosti širenja novih sojeva koronavirusa u Europi, dok se zemlja bori protiv jedne od najviših stopa smrtnosti od Covida-19 u svijetu.

Ministarstvo zdravstva je odredilo da svaka osoba koja prijeđe slovačku granicu mora odmah u 14-dnevnu izolaciju. Određeno je i zatvaranje manjih graničnih prijelaza.

- Novi režim na granicama je usmjeren na sprečavanje širenja novih mutacija koronavirusa, rekao je ministar zdravstva Marek Krajci.

Slovačka je već u ponedjeljak najavila zatvaranje nekih graničnih prijelaza s Poljskom. Bratislava je navela da će prekogranični radnici biti izuzeti iz novog režima, ali će ipak morati imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Slovačka ima 23 smrtnih ishoda od Covida-19 na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana, što je druga najviša stopa u svijetu nakon Portugala, prema podacima agencije France presse. Od početka pandemije Slovačka ima 111 umrlih na 100.000 stanovnika, čime je 16. na svjetskoj razini i 10. u Europi.

Slovačka, zemlja članica EU-a s 5,4 milijuna stanovnika, graniči s Austrijom, Češkom, Mađarskom, Poljskom i Ukrajinom. Njemačka je nedavno zabranila ulazak putnika iz Češke i austrijskog Tirola, zbog porasta broja zaraza varijantama koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!