Slovačka predsjednica Čaputova raspustila vladu

16.12.2022.

15:56

Autor: Hina/E.P.C.

Slovačka predsjednica raspustila vladu

Slovačka predsjednica raspustila vladu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova raspustila je vladu premijera Hegera kojoj je u četvrtak u parlamentu izglasano nepovjerenje, što je povećalo političku nestabilnost i otvorilo put prijevremenim izborima 2023. godine. 

Predsjednica Zuzana Čaputova zatražila je od Eduarda Hegera i njegovog kabineta da ostanu djelovati kao tehnička vlada dok se ne formira nova. TRekla je da bi politički čelnici trebali razmotriti korake za raspisivanje prijevremenih izbora u prvoj polovici sljedeće godine.


- Jasno je iz reakcija političkih čelnika nakon jučerašnje parlamentarne odluke da ne postoji volja za formiranje nove vlade koja bi dobila potporu parlamenta. Stoga želim zatražiti od vas i drugih političkih lidera da poduzmete sve potrebne korake da bi se prijevremeni parlamentarni izbori održali najkasnije do kraja siječnja, rekla je predsjednica Hegeru. 


Slovački parlament izglasao je nepovjerenje vladi u četvrtak. Inicijativu o nepovjerenju podržalo je 78 od ukupno 150 zastupnika.


Redoviti parlamentarni izbori trbali bi se održati 2024., a održavanje izbora prije toga moglo bi utjecati na slovačku potporu susjednoj Ukrajini, osobito ako na vlast dovedu lijevo orijentiranu oporbu koja je kritična je prema odluci o vojnoj pomoći Kijevu, a trenutačno vodi u anketama.


Hegerova vladajuća koalicija vlast je preuzela 2020., no izgubila je većinu u rujnu kad je libertarijanska stranka SaS izašla iz vladajuće koalicije. SaS se pridružio ljevičarskoj oporbenoj stranci u izglasavanju nepovjerenja i optužio Hegerovu vladu da ne pomaže stanovništvu da podnese visoke troškove energenata.


Politički sukob do kojega je došlo nakon izlaska SaS-a iz vlade onemogućio je potporu Hegerovu proračunskom planu za 2023., koji uključuje i troškove kompenzacije cijena energenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!