Slovačka ukinula zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

13.05.2023.

10:22

Autor: M.M./Hina/HRT

Slovačka ukinula zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Slovačka ukinula zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovačka je ukinula unilateralnu zabranu uvoza žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koju je donijela u travnju, objavilo je slovačko ministarstvo gospodarstva u petak navečer.

Ministar gospodarstva Karel Hirman je u petak, nakon donošenja odluke na sjednici vlade, potpisao uredbu kojom zabrana prestaje važiti.

Odluka je donesena na posljednjoj sjednici konzervativno-populističke manjinske vlade premijera Eduarda Hegera.

Predsjednica Zuzana Čaputova u ponedjeljak namjerava imenovati vladu sastavljenu od javnih službenika koji će zemljom upravljati umjesto njega.

Hegerovoj vladi je prošlog prosinca izglasano nepovjerenje, a on otada obnaša funkciju privremenog premijera.

Slovačka je 17. travnja uvela privremenu zabranu uvoza većeg broja poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine radi zaštite vlastitog poljoprivrednog sektora.

Popis zabranjenih dobara uključuje šećer, hranu za stoku, sjemenke, hmelj, lan i konoplju, sirovo i obrađeno voće i povrće, vino i druge alkoholne proizvode, i med.

Međutim, tranzit tih roba u druge zemlje i dalje je bio dopušten.

Druge države članice Europske unije koje graniče s Ukrajinom su također blokirale uvoz niza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici su se žalili na ogromnu ukrajinsku konkurenciju nakon što su ukinute uvozne carine.

Ministarstvo poljoprivrede u Bratislavi, neovisno o zabrani uvoza, već je naredilo da se zabrani uvoz 1500 tona ukrajinskog žita 14. travnja zato što su u njemu pronađeni pesticidi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!