14:33 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Slovačka uvodi policijski sat

Cijepljenje u Bratislavi

Cijepljenje u Bratislavi

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Slovačka od srijede navečer uvodi policijski sat tijekom noći, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od COVID-a u svijetu.

Slovaci neće smjeti izlaziti iz kuće od 20.00 sati do 5.00 ujutro, navodi se u vladinoj odluci.

Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće, a iznimno mogu izaći ako moraju k liječniku, na posao ili u šetnju radi rekreacije ili sa psima.


Prema odluci policijski sat će biti obvezan do 19. ožujka, a prema potrebi će se produljiti.


Ta zemlja Europske unije s 5,4 milijuna stanovnika u zadnja dva tjedna je u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika.


- Visoka stopa smrtnost je posljedica mnogih čimbenika, Slovačka je napravila niz pogrešaka, rekao je predsjednik liječničkog sindikata Peter Visolajsky.


- Karantena se prekasno uvela i nije se dovoljno nadzirala. Usto, stopa smrtnosti je posljedica općeg lošeg stanja u slovačkom zdravstvu, istaknuo je Visolajsky.

Po njegovim riječima, umjesto da se uvode nova ograničenja, bolje je primjenjivati postojeća kako bi se smanjio broj zaraženih.


Slovačka je također deset pacijenata poslala u susjednu Poljsku i u pomoć joj je stigla skupina liječnika iz Rumunjske, pošto je EU-u uputila zahtjev za pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!