Slovačka započinje cijepljenje ruskim Sputnikom V

14:32 / 07.06.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Slovačka započinje cijepljenje ruskim Sputnjikom V

Slovačka započinje cijepljenje ruskim Sputnjikom V

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Slovačka je u ponedjeljak postala druga zemlja u EU-u koja je počela cijepiti građane ruskim cjepivom Sputnik V, iako ga Europska agencija za lijekove još uvijek nije odobrila.

Čovjek iz grada Zilinia prva je osoba koja je primila cjepivo.

- Dugo sam čekao Sputnik, rekao je čovjek koji je došao odjeven kao kršćanski hodočasnik u komentaru za televizijsku kuću TA3 i dodao da "Rusija ima dugu tradiciju razvoja cjepiva".

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila cjepivo Sputnik, ali Slovačka je svoje građane njime ipak počela cijepiti, unatoč polemikama.

Mađarska je također počela koristiti Sputnik V.

Slovačka je u ožujku dobila 200.000 doza Sputnika V, nakon što je to tajno naredio bivši premijer Igor Matović, što je izazvalo kontroverzu, a naposljetku je došlo i do njegove ostavke.

U početku samo osobe u dobi između 18 i 60 godina mogu rezervirati sastanke za primanje cjepiva koje se nudi na dobrovoljnoj osnovi.

Prema izvještajima lokalnih medija, prijava za primanje cjepiva Sputnik V bilo je daleko manje nego što se prvotno očekivalo.

Bivši premijer Matović, koji je sada ministar financija, za to je okrivio ono što je opisao kao "kampanju dostojnu prezira".

Slovačka inače uglavnom daje cjepiva protiv covida-19 koja proizvode Pfizer/BioNTech i Moderna.

U zemlji od gotovo 5.5 milijuna stanovnika, njih 12 000 umrlo je od posljedica koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!