10:39 / 12.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Slovačke Košice sve se teže nose s velikim brojem izbjeglica

U Slovačku je već ušlo više od 180 tisuća Ukrajinaca

U Slovačku je već ušlo više od 180 tisuća Ukrajinaca

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Stotine ukrajinskih izbjeglica svakodnevno stižu na željeznički kolodvor u Košicama u Slovačkoj. Sjede na torbama, leže na stolicama u čekaonici, umornih i očajnih očiju. Mnogi među njima ne znaju kamo će dalje.

Jako je kaotično i sve leži na volonterima, ocjena je onih koji im svakodnevno pomažu. 

Košice su prva željeznička postaja ukrajinskih izbjeglica na putu prema Europi, no taj slovački grad teško se samostalno nosi sa situacijom koja prijeti da će prerasti u humanitarnu krizu.

U Slovačku je već ušlo više od 180 tisuća Ukrajinaca. 

Kolodvor u Košicama, drugom najvećem slovačkom gradu, smještenom sedamdesetak kilometara od granice s Ukrajinom, u petak je bio krcat i kasno navečer. 

Iako najveći broj izbjeglica iz susjedne, ratom pogođene zemlje, stiže vlakovima u popodnevnim satima, dio njih zadržava se na kolodvoru jer čekaju linije do svoje konačne destinacije ili razmišljaju kamo uopće da odu. 

Rekao bih da 85 posto njih zna gdje ide, a ostali ne, rekao je Hini Roland Nosov, kapelan Grkokatoličke eparhije u Košicama koja pomaže na kolodvoru. Prisutnost svećenika, smatra Nosov, pomaže Ukrajincima da se više osjećaju kao kod kuće.

Danas je jedna žena htjela ići do Pariza. Kad smo vidjele da je put do tamo predug, rekla je da će onda u Prag ili Berlin, kazale su 17-godišnja Johanna i 19-godišnja Veronika. 

Dvije tinejdžerke čije su majke Ukrajinke dio su skupine volontera iz vjerske institucije koja uz predstavnike grada već dva tjedna pomaže izbjeglicama.

Predstavnici crkve su u narančastim, a grada u žutim prslucima. 

Ukrajincima pomažu u organizaciji putovanja, tražeći im rute i kupujući karte, a na kolodvoru se izbjeglicama nude i topli obrok i odjeća i igračke za najmlađe. 

Iako to nije vidljivo na prvu, Košice se sve teže nose s velikim brojem onih koji bježe od rata. 

Ljudi dolaze pomoći, ali nema osobe koja bi to sve organizirala, kazale su srednjoškolke. 

To je priznao i sam gradonačelnik Košica Jaroslav Polaček koji je početkom tjedna u obraćanju medijima upozorio središnje vlasti da moraju pomoći njegovom gradu. 

Čak i da učinimo sve što možemo, samo s volonterima, bez pomoći države, više se nećemo moći brinuti za ljude iz Ukrajine koji svakog dana dolaze u sve većem broju, upozorio je. 

Za brigu o izbjeglicama gradu je potrebno nekoliko stotina volontera koji će raditi u pet smjena. 

U ovim trenucima grad je već suočen s humanitarnom katastrofom, zaključio je Polaček. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!