13:05 / 19.02.2018.

Autor: Hina/BS/HRT

Slovački ministar u Hrvatskoj podijelio iskustva o predsjedanju EU-om

Foto: Twitter, @@MVEP_hr

Foto: Twitter, @@MVEP_hr

Foto: - / -

"Slovačka kao članica OECD-a i schengenskog prostora voljela bi da se i Hrvatska pridruži članstvu te dvije organizacije".
Slovačka kao članica OECD-a i schengenskog prostora voljela bi da se i Hrvatska pridruži članstvu te dvije organizacije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok koji je u Hrvatsku stigao kako bi podijelio iskustva svoje zemlje o predsjedanju EU-om.

Slovačka je za ulazak u schengenski prostor između ostalog morala zadovoljiti 160 kriterija, prisjetio se Korčok na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskom kolegicom Marijom Pejčinović Burić. "Pratimo i pomažemo Hrvatsku da također uspije u tome", rekao je, pojasnivši da je Bratislavi u interesu hrvatsko pristupanje Schengenu iz dva razloga.

Bit će im lakše, kaže, putovati na "hrvatsko more koje je broj 1 u slovačkom srcu", ali i dobar je to doprinos "zajedničkoj sigurnosti u Europi". Hrvatska računa da će do kraja ove godine ispuniti sve preduvjete i biti spremna za ulazak u Schengen, čemu se nada 2019.

Pejčinović Burić je istaknula da je Korčok vodio slovački dio predsjedanja EU-om u drugoj polovici 2016., a da Hrvatska želi "učiti od najboljih", uoči svog predsjedanja u prvom polugodištu 2020.Korčok je pak upozorio da je predsjedanje zahtjevno iz dva razloga - jer se građani i političari moraju naviknuti u tih šest mjeseci staviti nacionalne interese iza europskih, a osim toga riječ je i o velikom organizacijskom opterećenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!