08:14 / 29.10.2019.

Autor: T.V./Hina

Slovački parlament pooštrava izborna pravila

Bratislava (Foto: Walkerssk/Pixabay)

Bratislava (Foto: Walkerssk/Pixabay)

Foto: - / -

Slovačka vladajuća ljevičarska stranka Smer progurala je u parlamentu zakon kojim se produljuje zabrana objave anketa s 14 na 50 dana uoči izbora, što je jedno od najduljih razdoblja na svijetu.
Slovačka vladajuća ljevičarska stranka Smer progurala je u ponedjeljak u parlamentu zakon kojim se produljuje zabrana objave anketa s 14 na 50 dana uoči izbora, što je jedno od najduljih razdoblja na svijetu.

Taj potez, koji je stranka povukla uoči planiranih izbora u veljači, izazvao je kritike opozicije, ali i političkih stručnjaka koji u tome vide pokušaj ušutkavanja novih stranaka čiji broj u Slovačkoj kao i u ostalim europskim zemljama raste proteklih godina.

Prijedlog zakona podržali su Smer i jedan od njegova dva koalicijska partnera, centristička desna Slovačka nacionalna stranka (SNS) te oporbena krajnje desna Narodna stranka - Naša Slovačka.

Tim zakonom produljit će se zabrana anketa sa 14 dana, što je dosad bila druga najdulja zabrana objava predizbornih anketa u Europi. Od zemalja u svijetu samo Kamerun i Tunis imaju dulje razdoblje zabrane.

Autori zakona iz Smera i SNS-a kažu da im je cilj zaštiti birače od dezinformacija kako bi oni svoje odluke mogli temeljiti na stranačkom djelovanju i programima. Političke partije koriste ankete kako bi utjecale na javno mnijenje, zbunjujući birače, navodi se u zakonu.

Sociolozi sa Slovačke akademije znanosti prošlog su mjeseca u izjavi kritizirali izborni zakon, ustvrdivši da se njime krši sloboda govora, što, smatraju daje nepoštenu prednost strankama koje bi i dalje mogle naručivati ankete bez da objavljuju rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!