14:56 / 09.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovački premijer kaže da su "u pitanju životi" i požuruje EMU-u da odobri cjepiva

Slovački premijer Igor Matovič

Slovački premijer Igor Matovič

Foto: - / REUTERS

Slovački premijer Igor Matovič upozorio je u utorak "da su u pitanju životi", apelirajući na Europsku medicinsku agenciju (EMA) da ubrza postupak odobrenja cjepiva ako ne želi da zemlje članice koriste neodobrena cjepiva kao što to planira Slovačka.

Predsjednica izvršnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche u nedjelju je navečer savjetovala članicama EU-a da ne odobravaju Sputnik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama. Upotrebu neodobrenog cjepiva čak je nazvala "ruskim ruletom", zbog čega je Rusija zatražila ispriku.


Njezina izjava je uslijedila nakon što je slovački premijer Igor Matovič, zaobišavši vladine partnere i izazvavši političku krizu, s Rusijom postigao dogovor o isporuci dva milijuna doza cjepiva u trenutku kada se Slovačka suočava s velikom porastom broja novozaraženih i trenutno je jedna od najpogođenijih zemalja COVID-om u svijetu.


Matovič je osobno dočekao pošiljku s prvih 200.000 doza koja je zrakoplovom stigla u Slovačku 1. ožujka.


Cijepljenje Sputnikom V još nije počelo jer slovačke zdravstvene vlasti pregledavaju pošiljku, no rat riječima s EU oko brzine primjene cjepiva se nastavlja.


- Draga Christa, bili bismo jako sretni kada biste promijenili svoje radno vrijeme u EMA-i u nadolazećim mjesecima na 24 sata dnevno i sedam dana tjedno i kada ne biste čekali tri mjeseca da odobrite neko cjepiva već tri tjedna. To je pitanje života. I ne samo jednog, napisao je Matovič u objavi na Facebooku.


Slovačka trenutačno ima najveću stopu smrtnosti od COVID-a, sa 17,03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza Češke koja ima 18,85 umrlih na milijun stanovnika.


Nekoliko srednjoeuropskih zemalja već koristi ili namjerava koristiti ruska ili kineska cjepiva protiv COVID-a zbog vrlo spore distribucije cjepiva i procjepljivanja stanovništva u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!